14.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έκαναν τους λύκους για να σωθούν!

Τρεις άντρες έξω από την Κόνιτσα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να σωθούν από τα μεγαλόσωμα ζώα που είδσαν ξαφνικά μπροστά τους

Αντιμέτωποι με τρεις αρκούδες, ήρθαν, χθες στις 10 το πρωί, ένας κτηνοτρόφος, ο βοσκός του και ένα κτηνίατρος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, στη Δροσοπηγή της Κόνιτσας, στα 1050μ. υψόμετρο, στον Σμόλικα.

«Χρειάστηκε να κάνουμε τους λύκους, φασαρία, να γαυγίζουμε για να φοβηθούν και να απομακρυνθούν», είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κτηνοτρόφος Κώστας Τσάτσας που διατηρεί στάνη, 500 μέτρα από το χωριό Δροσοπηγή της Κόνιτσας στον Σμόλικα.

Όπως αναφέρει ο κτηνοτρόφος, τις προηγούμενες ημέρες βρήκε στην στάνη του, 4 νεκρά ζώα, που τα είχαν κατασπαράξει, όπως λέει, λύκοι και αρκούδες. Αμέσως ειδοποίησε τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταγραφούν τα περιστατικά και χθες το πρωί πήγε ο κτηνίατρος, προκειμένου να πιστοποιήσει την κατάσταση. Μόλις ο κ. Τσάτσας μαζί με τον εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ και έναν βοσκό πλησίασαν με τα πόδια στη στάνη, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και δεν υπάρχει δρόμος, πάγωσαν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, γιατί στα 50 μέτρα και δίπλα σε μία νεκρή αγελάδα, είδαν 3 αρκούδες.

«Πιθανόν να ήταν μητέρα, με τα δύο μεγάλα παιδιά της. Ξαφνικά, τις αντικρίσαμε, παγώσαμε προς στιγμήν. Δεν είχαμε αυτοκίνητο. Ήταν, ούτε στα 50 μέτρα κοντά μας. Αρχικά κινήθηκαν προς το μέρος μας. Ο βοσκός έτρεξε γιατί φοβήθηκε, έπεσε σε βράχια και κτύπησε τα πόδια του. Εμείς αντιδράσαμε, φωνάζαμε σαν λύκοι, σκύλοι, κάναμε φασαρία. Οι τρεις αρκούδες άρχισαν να απομακρύνονται με αργό πάτημα».

Ο κ. Τσάτσας λέει ότι δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε αυτός ο μοναδικός, που χάνει ζώα από λύκους η αρκούδες και υποστηρίζει: « Το βουνό είναι γεμάτο αρκούδες. Γίναμε έρμαια των αρκούδων και των λύκων. Αν σκοτώσουμε μία αρκούδα θα μας κλείσουν φυλακή. Ζητάμε να ληφθούν μέτρα και να αποζημιωθούμε. Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι πολύ σοβαρά. Ο ΕΛΓΑ, ενώ πληρώνουμε ακριβή ασφάλεια για τα ζώα μας, έχει πάνω από ένα χρόνο που καθυστερεί τις αποζημιώσεις μας, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μπλοκάρει τις αποζημιώσεις».

Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, με τελευταίο στο χωριό Μανασσή του Ζαγορίου πριν 15 ημέρες, όπου μία αρκούδα έβγαλε τις πλάκες από την στέγη του καφενείου αναζητώντας τροφή. Τότε, μάλιστα ένας κτηνοτρόφος της περιοχής, ισχυρίστηκε ότι έχει χάσει γίδια από το κοπάδι του λόγω αρκούδων και λύκων.

Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα, η Γενική Γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας -Ηπείρου, συγκρότησε συντονιστική επιτροπή, για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε ορεινούς οικισμούς.

πηγή: protothema.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα