14.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έπαθε ρήξη φάρυγγα

Αφού το σώμα θέλει να διώξει από μέσα του παθογόνους οργανισμούς καλό θα είναι να μην το σταματάμε, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Καλύτερα να φανεί κάποιος αγενής παρά να κινδυνεύσει η υγεία του προσπαθώντας να μην φταρνιστεί με θόρυβο, προειδοποιούν οι γιατροί.

Αφορμή για αυτή τη συμβολή, όπως γράφει ο Daily Telegraph, ήταν η περίπτωση ενός άνδρα 34 ετών που προσπάθησε να «πνίξει» το φτάρνισμα και κατέληξε στο νοσοκομείο με ρήξη στο φάρυγγα.

Ο άνδρας έκλεισε το στόμα του και τη μύτη του με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον λαιμό του και να χρειαστεί νοσηλεία γιατί δυσκολευόταν να μιλήσει ή να καταπιεί.

Η περίπτωση του άνδρα, που έγινε δεκτός σε νοσοκομείο στο Λέστερ της Βρετανίας, καταγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Case Reports. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μία εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι γιατροί άκουσαν περίεργους θορύβους στο λαιμό και το στήθος του. Αποδείχτηκε ότι ήταν αέρας από τους πνεύμονες που είχε σχηματίσει φυσαλίδες στον ιστό και τους μύες στο στήθος.

Οι γιατροί που υπογράφουν την έρευνα τονίζουν ότι «πνίγοντας» το φτέρνισμα μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, την παγίδευση αέρα στους πνεύμονες, διάτρηση του τυμπάνου στο αφτί, ακόμη και ανεύρυσμα (ρήξη ενός μικρού αγγείου) στον εγκέφαλο.

Στο παρελθόν έχουν γίνει δεκτοί σε νοσοκομεία άνθρωποι με διάτρηση τυμπάνου, ρήξη αγγείων στα μάτια, τραβήγματα σε μύες ακόμη και ράγισμα σε πλευρά από κάποιο πολύ δυνατό φτέρνισμα.

Το φτέρνισμα προκαλεί την εκτόξευση σταγονιδίων με ταχύτητες που μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, αναφέρει ο Telegraph, τα οποία μπορεί να ταξιδέψουν ακόμη και 7-8 μέτρα. Χρησιμεύει στο να διώχνει από τους πνεύμονες ξένα και πιθανόν επικίνδυνα σώματα ή μικρόβιο – άλλος ένας λόγος να μην το σταματάμε.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα