17.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζει άνθρωπος στους -70;

Στο πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη, οι κάτοικοι δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης κόντρα στο ψύχος των -70 βαθμών.

Το χωριό Oymyakon διατηρεί ένα ξεχωριστό ρεκόρ, όμως κανένας από τους κατοίκους του δεν υπερηφανεύεται για αυτή τη συγκεκριμένη πρωτιά.

Χτισμένο στην ασιατική Σιβηρία, το χωριό διατηρεί τον τίτλο του ψυχρότερου μόνιμα κατοικημένου χωριού του πλανήτη, καθώς η μέση θερμοκρασία του κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών φτάνει τους -50 βαθμούς Κελσίου, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί έφτασε ως και τους -71 βαθμούς Κελσίου.

Οι περίπου 480 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, έχουν μάθει να ζουν με τις συνθήκες παγετού, όμως η ζωή κι η καθημερινότητά τους είναι βαθιά επηρεασμένη από τις κλιματολογικές συνθήκες, σε βαθμό που αποφεύγουν να σβήνουν τις μηχανές των οχημάτων, φοβούμενοι μήπως παγώσουν κι ακινητοποιηθούν.

Tο χωριό διοικητικά ανήκει στην Δημοκρατία της Σάχα, μία εξαιρετικά απομονωμένη περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας, κοντά στις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού.

Στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν καθόλου καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ ακόμα και το σκάψιμο των τάφων, μπορεί να πάρει ως και 3 ημέρες, εξαιτίας των παχιών στρώσεων πάγου σε έδαφος κι υπέφαδος.

Τέλος, οι κάτοικοι του Oymyakon βρίσκονται μόνιμα σε καθεστώς διαίτας, καθώς οι προμήθειες φτάνουν πολύ δύσκολα στο απομονωμένο χωριό, αναγκάζοντας τους κατοίκους να δημιουργούν αποθέματα σε κρέας αλόγου για να διασφαλίσουν την σίτισή τους.

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα