23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Σουηδία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη!

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή της αναγνωρίζει και επίσήμως με διάταγμα το Κράτος της Παλαιστίνης και γίνεται έτσι η πρώτη δυτική χώρα της ΕΕ που λαμβάνει αυτή την απόφαση.

a1

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και κάλεσε όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα την απόφαση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη το πρωί στην εφημερίδα «Ντάγκενς Νίετερ».

«Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης»: ένα έδαφος, «αν και χωρίς καθορισμένα σύνορα», ένας πληθυσμός και μια κυβέρνηση, προσθέτει.

«Ελπίζουμε πως αυτό θα δείξει το δρόμο και σε άλλους», τόνισε η Βάλστρεμ.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα ωστόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της ΕΕ –τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ: η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.

Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών του στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είχε ανακοινώσει πως η Σουηδία θα ανανγωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κάτι που είχαν χαιρετίσει οι παλαιστινιακές αρχές, αλλά είχαν επικρίνει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

πηγή: tanea.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα