14.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Airbus ετοιμάζει τεχνολογικό θαύμα

Η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία Airbus κατέθεσε ήδη διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ένα νέο υπερηχητικό τζετ που φαίνεται να μοιάζει με το Concorde και που ήδη αποκαλείται “γιός του Concorde”.

Το νέο αυτό ιπτάμενο θαύμα θα διασχίζει τους αιθέρες με ταχύτητα 2.500 μίλια την ώρα, τέσσερις φορές η ταχύτητα του ήχου, και θα κάνει τη διαδρομή Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε μία μόλις ώρα.

Η Airbus σημειώνει ότι το νέο αεροσκάφος θα είναι κατά κύριο λόγο για “επαγγελματικά ταξίδια και VIP επιβάτες, οι οποίοι απαιτούν διηπειρωτικά ταξίδια με επιστροφή μέσα σε μία ημέρα».

Επίσης, η εταιρεία προβλέπει και τη στρατιωτική χρήση του αεροσκάφους, όπως π.χ. για την υπερταχεία μεταφορά κομάντος. Το αεροσκάφος θα απογειώνεται σχεδόν κάθετα, σαν ένα διαστημικό λεωφορείο, και θα ταξιδεύει σε ύψος μεγαλύτερο των 100,000 ποδών μεταφέροντας 20 επιβάτες για αποστάσεις μέχρι 5500 μιλίων.

Το αεροσκάφος θα εισέρχεται και πάλι στην ατμόσφαιρα καθώς θα πλησιάζει στον προορισμό του πριν από την προσγείωση. Το αρχικό Concorde, τεχνολογικό θαύμα της Aerospatiale και της British Aircraft Corporation πετούσε με 1350 μίλια/ώρα – περισσότερο από δύο φορές την ταχύτητα του ήχου – σε υψόμετρο 60,000 ποδών και μετέφερε μέχρι 120 επιβάτες. Η πρώτη πτήση έγινε το 1976 και αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 2003 μετά από μια συντριβή στο Παρίσι τρία χρόνια νωρίτερα.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα