14.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θα διωχθεί ποινικά ο Βαρουφάκης;

Θύελλα αντιδράσεων και πυροδότηση σεναρίων προκάλεσε η δημόσια παραδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη ότι απεργαζόταν τη μετάβαση της χώρας στη δραχμή, παρότι δεν είχε τέτοια εντολή η κυβέρνηση.

Τα όσα είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ σε δύο νέες συνεντεύξεις του, περί σχεδίου για Grexit, δραχμή και IOU, ξέφυγαν ακόμη και από αυτό το σύνηθες μοτίβο. Αυτό που παραδέχθηκε π πρώην ΥΠΟΙΚ είναι ότι είχε πάντα στο μυαλό του την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, πως γίνονταν ετοιμασίες για αυτό, όπως και για την επιστροφή στη δραχμή.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα λεγόμενά του προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή του προς τον Δημήτρη Βίτσα ζητά να κληθεί κατά προτεραιότητα ο κ. Βαρουφάκης στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα μνημόνια. Τα λεγόμενα του πρώην υπουργού, «θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όχι μόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή του.

Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της, κατήγγειλε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών ενήργησε με πολιτικό δόλο. «Ηταν ο μοιραίος άνθρωπος όλο αυτό το διάστημα», είπε η βουλευτής της ΝΔ για τον κ. Βαρουφάκη, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega. «Δούλεψε με δόλο και αυτό θα του καταλογισθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού», συνέχισε ανέφερε, διευκρινίζοντας πως η ίδια μιλά για πολιτικό δόλο, ενώ πρόσθεσε πως λειτούργησε «σε αγαστή συνεργασία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Ακόμη, η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι ενέπαιξε τον ελληνικό λαό, την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινοβούλιο και τους εταίρους και επισήμανε πως «η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των 300 βουλευτών είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας άνθρωπος του οποίου ο ρόλος είναι εξαιρετικά ύποπτος».

Πληροφορίες από νομικούς κύκλους αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής του κ. Βαρουφάκη σε νομικές ευθύνες.

Σύμφωνα με το άρθρο 151 του Ποινικού Κώδικα όποιος εκλεγμένος πολιτικός «διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τρόπο που να μπορεί να προκαλέσει βλάβη για τον εντολέα (τον ελληνικό λαό, στην προκειμένη περίπτωση) τιμωρείται με κάθειρξη.

Δείτε το άρθρο του ποινικού κώδικα:

ΠΔ 283/1985: ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (22474)

Αρθρο
151
Σύνδεση με Νομολογία και Αρθογραφία
13

Κατάχρηση πληρεξουσιότητας

Αρθρο 151.

Οποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του,
διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση
κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα,
τιμωρείται με Κάθειρξη.

Κάθειρξη

Αρθρο 52

1. Η ποινή της Κάθειρξης είναι ισόβια ή πρόσκαιρη και
εκτελείται σε καταστήματα ή τμήματα καταστημάτων που προορίζονται
αποκλειστικά γι’ αυτήν.

2. Οταν ο νόμος δεν ορίζει ρητά ότι η επιβαλλόμενη Κάθειρξη
είναι ισόβια, αυτή είναι πρόσκαιρη.

3. Η διάρκεια της πρόσκαιρης Κάθειρξης δεν υπερβαίνει τα
είκοσι έτη ούτε είναι μικρότερη από πέντε έτη, με την επιφύλαξη των
ορισμών του άρθρου 91 για την αόριστη Κάθειρξη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στα σενάρια για παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο με το εξης tweet: ”Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;”.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα