15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μνήμες Χριστόδουλου ξυπνάει το Σκοπιανό

Μνήμες του αείμνηστου Ιεράρχη Χριστόδουλου, ο οποίος με σθένος υπερασπίστηκε τη Μακεδονία, ξυπνάει η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονομασία του Σκοπιανού σήμερα, στον απόηχο των δημοσιευμάτων Αλβανικών και Σκοπιανών ΜΜΕ που πρώτο μετέδωσε το Newpost που έκαναν λόγο περί συμφωνίας.

Ειδικότερα, πέραν της αντιπαράθεσης σε πολιτικό επίπεδο, στον απόηχο των κυβερνητικών χειρισμών και της θέσης κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση, που εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο χορό μπήκε, η εκκλησία προχώρησε σε μια ηχηρότατη παρέμβαση.

Την αρχή έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σήμερα, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου διαμήνυσε πως η «κόκκινη» γραμμή που βάζει η εκκλησία είναι η χρήση του όρου «Μακεδονία». «Σε ένα τέτοιο θέμα βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Με αυτή τη θέση ευθυγραμμίστηκε απόλυτα λίγη ώρα αργότερα και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία με ανακοίνωσή της ανέφερε πως «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ”Μακεδονίας”».

Πάντως, η εν λόγω τοποθέτηση ήδη προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, με το Ποτάμι να τονίζει πως «η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ανεδαφικές θέσεις του παρελθόντος και τον λαϊκισμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» και να υποστηρίζει ότι «η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes, καθ΄υπέρβασιν του ρόλου της, δυσχεραίνει την επίλυση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».

Με δεδομένη τη θέση της Εκκλησίας στο ζήτημα, το συλλαλητήριο που έχει ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη για το ονοματολογικό τις ερχόμενες ημέρες αποκτούν νέο ενδιαφέρον. Παρότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν ξεκάθαρος και τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως και άλλοι ιεράρχες θα ακολουθήσουν την ίδια στάση. Ήδη ο μητροπολίτης Άνθιμος καλεί σε… παλλαϊκό ξεσηκωμό για το Σκοπιανό.

Το επίμαχο συλλαλητήριο διοργανώνεται από την Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν, στις 17:00, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, «οι εντολοδόχοι των ξένων συμφερόντων, που το παίζουν κυβερνώντες, έλαβαν νέες εντολές (ίσως κατά το υπερπόντιο ταξίδι τους…) και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ένα από τα λαμπρότερα κομμάτια της ιστορίας μας, δηλαδή την ψυχή μας… τη Μακεδονία!». Παράλληλα η κίνηση καλεί σε τέσσερις συγκεντρώσεις.

Πέρα από τις συγκεντρώσεις, μία άλλη ομάδα και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων μαζεύει υπογραφές προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα onomasia.gr, θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για αυτό το εθνικό θέμα.

Προβληματισμός

Παρότι η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα των κινητοποιήσεων, η ώθηση που δίνει η τοποθέτηση της εκκλησίας, προκαλεί σίγουρα πονοκεφάλους, τους οποίος απήχησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας που προειδοποίησε πως εάν οι κινητοποιήσεις είναι μαζικές «τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα».

Και καθώς το αμέσως προσεχές διάστημα οι διπλωματικές επαφές για το ζήτημα θα πυκνώνουν και μαζί τους θα πληθαίνουν τα σενάρια και οι διαρροές για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τόσο περισσότερο θα εντείνονται οι αντιδράσεις. Μένει όμως να φανεί, εάν οι αντιδράσεις θα είναι αντίστοιχου μεγέθους με αυτές του 1992. Ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, είχε πρωτοστατήσει στις μαζικότατες αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί με τη μορφή συλλαλητηρίων.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα