15.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεπαγώνει η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ

Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνέχιση της διαδικασίας «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), η οποία είχε μπλοκάρει.

Την Παρασκευή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα εκδικαστεί η αίτηση 399 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη καθώς στρέφονται κατά της κρατικοποίησης.

Με σειρά αποφάσεων του το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ -σε σχηματισμό Ολομέλειας – ουσιαστικά ξεμπλοκάρει τη διαδικασία καθώς απέρριψε τις αιτήσεις επτά πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017. Οι σύμβουλοι επικρατείας απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολών κρίνοντας πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι ως προς την οικονομική ζημιά, που επικαλούνται οι πρώην μετόχων, δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των Πολιτικών δικαστηρίων ενώ αναφερόμενοι στην ενδεχόμενη ηθική βλάβη, την οποία υποστηρίζουν ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, αποφαίνονται ότι δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.

Τώρα, η υπόθεση περνά στην Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία καλείται να κρίνει την προσφυγή των 399 πρώην μετόχων οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΣΑ) και ως παράνομη, τόσο η επίμαχη υπουργική απόφαση, όσο και ο ίδιος νόμος 4482/2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας θα θέσει θέμα απαραδέκτου των επίμαχων αιτήσεων ακυρώσεως καθώς στρέφονται ευθέως κατά του σχετικού νόμου.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα