23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο «πυρηνικός τυφώνας» Ίρμα σαρώνει τα πάντα: Απειλεί και τις ΗΠΑ!

Το καταστροφικό του έργο συνεχίζει για τρίτη ημέρα ο τυφώνας «Ίρμα»,  ο οποίος κόστισε τις ζωές σε 14 ανθρώπους μέχρι τώρα, ενώ και οι ζημιές σε υποδομές και σπίτια είναι τεράστιες.

Στο επίκεντρο του Ιρμα-γγεδών βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα τα νησιά Τουρκς και Κάικος, αν και για πρώτη φορά μειώθηκε ελάχιστα η ένταση των ανέμων που πλέον φτάνουν τα 281χλμ/ώρα.

Η αγωνία για την πορεία του τυφώνα Ίρμα, τον οποίο ο κυβερνήτης του Μαϊάμι χαρακτήρισε «πυρηνικό τυφώνα», βρίσκεται στις ΗΠΑ καθώς η Φλόριντα αναμένεται να είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο θα χτυπήσει ο τυφώνας κατηγορίας 5.

Σε συναγερμό βρίσκονται και οι Μπαχάμες αλλά και η Κούβα που βρίσκονται στο «δρόμο» της Ίρμα. Ειδικά στην Κούβα οι αρχές της χώρας διέταξαν την απομάκρυνση 36.000 τουριστών από τις βόρειες ακτές.

Την ίδια ώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναβάθμισε σε κατηγορίας 3 τον τυφώνα Χοσέ που βρίσκεται ανατολικά της Καραϊβικής με πορεία πάνω στα νησιά που χτυπήθηκαν από την Ίρμα. Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων είναι, μάλιστα, ότι είναι πιθανόν να υπάρξει νέα αναβάθμιση μέσα στις επόμενες 24-36 ώρες.

Τα διάσημα θύματα

Μια σειρά διασημοτήτων ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που πιθανότατα θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι την «οργή» του τυφώνα, καθώς διαθέτουν σπίτια σε περιοχές απ’ όπου θα περάσει η «Ίρμα». Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Τζόνι Ντεπ, ο Έρικ Κλάπτον, ο Έντι Μέρφι, ο Μικ Τζάγκερ και πολλοί ακόμη, οι οποίοι διαθέτουν ιδιωτικά νησιά και σπίτια.

Ο πρωτόγνωρος τυφώνας που έφτασε σε επίπεδο την κατηγορία 5, διέλυσε ότι βρήκε στο πέρασμά του από την Καραϊβική και ήδη το ιδιωτικό νησί του κροίσου Ρίτσαρντ Μπράνσον, Necker Island, στις βρετανικές Παρθένους Νήσους έχει χαρακτηριστεί ως «αδύνατο να κατοικηθεί».

Οι χολιγουντιανοί αστέρες Τζόνι Ντεπ και Έντι Μέρφι έχουν αμφότεροι ιδιωτικά νησιά στις Μπαχάμες, όπως και ο διάσημος μάγος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.


Η οικία του Τζόνι Ντεπ


Τα ιδιωτικά νησιά Hall’s Pond Cay όπου διατηρούν εξοχικά πολλές διασημότητες


Το εξοχικό του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ

Τα σπίτια τους στο Little Hall’s Pond Cay, στο Rooster Cay και στο Musha Cay αντίστοιχα, βρίσκονται στον δρόμο της Ίρμα και αναμένεται να χτυπηθούν από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο τυφώνας είναι πιθανό να «χτυπήσει» και τις βίλες του «σκληρού» Μπρους Γουίλις και του θρύλου των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς, οι οποίες βρίσκονται στα Turks and Caicos.

Και δεν είναι μόνο αυτοί: Η οικία του Μικ Τζάγκερ στο Mustique, ένα νησί στα St Vincent and the Grenadines, οι επαύλεις της Όπρα Ουίνφρεϊ και του Έρικ Κλάπτον στην Antigua, όπως και αυτή του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς στο St Barts είναι επίσης στον δρόμο της Ίρμα.

Τη μήνη του τυφώνα γνώρισε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς διαθέτει μια πολυτελέστατη έπαυλη στο νησί του St Martin, απ’ όπου πέρασε η Ίρμα την Τετάρτη.


Η έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Μπράνσον, ο οποίος αποφάσισε να παραμείνει στο νησί του κατά τη διάρκεια του τυφώνα και κρύφτηκε μαζί με τον γιο του στο κελάρι με τα κρασιά. Ο ίδιος φανερά επηρεασμένος αποκάλυψε με συγκίνηση ότι το πολυτελές σπίτι του στο Necker Island «έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά».


Το νησί του Ρίτσαρντ Μπράνσον

«Η καταιγίδα έστειλε πόρτες και παράθυρα να πετάνε 100 μέτρα ψηλά. Ολόκληρα σπίτια και δέντρα έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την τοπική κοινότητα σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Είναι τραυματικές οι στιγμές εδώ στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Ο τυφώνας συνεχίζει το καταστρφικό του έργο που έφερε στο μάτι της καταιγίδας το Necker Island, το Moskito Island και όλη την γύρω περιοχή. Όσοι βρίσκονταν στα δύο νησιά είναι καλά στην υγεία τους. Ευτυχώς βρήκαμε καταφύγιο από τον ισχυρότερο τυφώνα που εμφανίστηκε ποτέ στο κελάρι και κράτησε καλά. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο με αυτόν τον τυφώνα. Το Necker και οι γύρω περιοχές καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Ακόμη προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τη ζημιά, όμως ολόκληρα σπίτια εξαφανίστηκαν».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μιλάω από ένα δορυφορικό τηλέφωνο, το οποίο λειτουργεί ακόμη, όμως όλες οι υπόλοιπες τηλεπικοινωνίες έχουν πέσει».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα