21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποια περιπολικά; Τα drones!

Με στόχο την άμεση και έγκαιρη επέμβαση για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών -σε πρώτη φάση- η Ελληνική Αστυνομία μας συστήνει τα πρώτα της… μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Πρόσφατα έγιναν στην Κωπαΐδα Βοιωτίας οι πρώτες δοκιμές των τριών πρώτων (από τα έξι συνολικά) drones που θα ανήκουν στην ΕΛΑΣ
Η χρήση τους πάντως δεν αποκλείεται μελλοντικά να διευρυνθεί και να… επιστρατευθούν και για άλλους σκοπούς, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί.

Στόχος ήταν να ελεγχθούν οι τεχνικές ικανότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διεύρυνση της χρήσης τους θα πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα, μεταξύ άλλων και νομικά κωλύματα, όπως π.χ. το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κλπ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ελληνικής Αστυνομίας κατασκευάστηκαν από εταιρεία με έδρα το Ισραήλ.

Το μήκος τους δεν ξεπερνά το 1,3 μ. και το πλάτος τους τα 2,4 μ. Κινούνται με μπαταρία και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια 50 χιλιομέτρων. Όσον αφορά στα 3 drones που ήδη έχουν δοκιμαστεί, έχουν βάρος 9 κιλών, ισχύ πτήσης 3,5 – 4 ωρών και είναι εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας και νύχτας.

Ο χειρισμός τους γίνεται από αυτοκίνητο – βαν που λειτουργεί ως κινητό επιχειρησιακό κέντρο.

Αναφορικά με τα τρία υπόλοιπα drones, η παράδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μεγαλύτερα σε όγκο αεροσκάφη με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και επιχειρησιακές δυνατότητες. Κινούνται όχι με μπαταρία αλλά με ειδικό καύσιμο, έχουν δυνατότητα να παραμένουν στον αέρα πάνω από 20 ώρες και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα.

Η προμήθεια των έξι UAV συμφωνήθηκε από τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και το κόστος της αγοράς τους ανήλθε σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα