15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τρίτη και 13 σήμερα: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Το ημερολόγιο δείχνει Τρίτη και 13 σήμερα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και πολλοί αμέσως σκέφτονται πως η ημέρα θα είναι γρουσούζικη.

Λίγοι γνωρίζουν πως προέκυψε και η συγκεκριμένη ημερομηνία “φοβίζει” κόσμο.

Μια από τις πιο γνωστές αιτίες γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ηταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Πόλη, αλλά το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει 13. Αλλη μία εκδοχή είναι πως Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι μύθοι για την Τρίτη και 13

– Το 13 «κατηγορείται» γιατί «διαταράσσει» την αρμονία του αριθμού 12 αποτελώντας την απαρχή μιας καινούργιας 12άδας, ενός 12 που θεωρείται τέλειος μαθηματικά αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή! Επίσης ο Χριστός είχε 12 μαθητές, ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους και τα Ευαγγέλια είναι 12.

– Ακομα λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμα του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.

– Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου.

– Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται “κακός” αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ’ το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»!

Πάντως για τους αγγλοσάξωνες η αντίστοιχη μέρα θεωρείται η «Παρασκευή και 13». Ωστόσο δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα