22.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: «Η χώρα στα πόδια της»

Συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της χαρακτήρισε αυτή που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να αγωνίζεται.

Βρεθήκαμε σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλλήματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης για να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων. Αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται. Καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας, για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη και να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, στείλαμε το μήνυμά μας σε όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, που δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη μέχρι τέλους, μια μάχη που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί. Η απόφαση σήμερα κρατά την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε πως θα ήταν και μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει ψηφίστηκαν στη Βουλή, θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις, αλλά έχω την πεποίθηση και την ελπίδα ότι το αναπτυξιακό πακέτο, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ερχόμενη τριετία θα δημιουργήσουν στις αγορές την αίσθηση ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν και θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τη μάχη για επιστροφή στην ανάπτυξη, γιατί αναγνωρίζει ότι δώσαμε μια δίκαια μάχη μέχρι τέλους, αφετέρου γιατί τα όποια βάρη και είναι εγγύηση η παρουσία μας γι’ αυτό θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη και δεν θα πληρώσουν όλοι όσοι έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια τα βάρη στους ώμους τους, αλλά κι αυτοί που είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν γιατί τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όσο σκληρά παλέψαμε για το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τόσο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις κι αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που αρχίζει αύριο».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα