«Έριξε» το Ίντερνετ ο Χόκινγκ

Μόλις ανέβασε τη διατριβή του

Έσπασε τα κοντέρ στο διαδίκτυο από την στιγμή που αναρτήθηκε η διατριβή που έκανε το 1966 ως μεταπτυχιακός φοιτητής, ο κορυφαίος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Το ενδιαφέρον του κοινού για την διατριβή με τίτλο «Οι Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων» αναρτήθηκε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, το οποίο «έπεσε» στην κυριολεξία και από τις 7.30 το πρωί (τοπική ώρα) ήταν μη προσβάσιμη.

Η «ιστορική και συναρπαστική» διατριβή του έγινε ταχύτατα το πιο περιζήτητο θέμα στο ηλεκτρονικό αποθετήριο ανοιχτής πρόσβασης του Κέμπριτζ, Apollo.
«Είχαμε μία τεράστια ανταπόκριση στην απόφαση του καθηγητή Χόκινγκ να δώσει στη δημοσιότητα και να καταστεί διαθέσιμη για “κατέβασμα”, με περισσότερα από 60.000 downloads μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου.

Η διατριβή «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και τις πρώτες 12 ώρες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να διαβάσουν το έγγραφο των 134 σελίδων.

Ο Χόκινγκ ελπίζει ότι, δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση στους πάντες να διαβάσουν τη διδακτορική εργασία του, με τίτλο «Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων», θα εμπνεύσει και άλλους επιστήμονες να μοιρασθούν το έργο τους.

Όπως είπε, «δίνοντας ανοικτή πρόσβαση στη διατριβή για το PhD μου, ελπίζω να εμπνεύσω τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κοιτάξουν ψηλά στα αστέρια και όχι χαμηλά στα πόδια τους, να αναρωτηθούν για τη θέση μας στο σύμπαν και να προσπαθήσουν να το κατανοήσουν. Ο καθένας οπουδήποτε στον κόσμο θα πρέπει να έχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση όχι μόνο στην έρευνά μου, αλλά επίσης στην έρευνα κάθε μεγάλου και διερευνητικού νου σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης».

Σχετικά άρθρα