16.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αιγύπτια τραγουδίστρια θα δικαστεί

Τα σκωπτικά ανέκδοτα για τον Νείλο είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο ποταμός, αλλά αυτά λέγονται σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο και ποτέ δημόσια.

Η αιγύπτια τραγουδίστρια Σερίν Αμπντέλ Ουαχάμπ έδινε συναυλία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν ένας θεατής τής ζήτησε να ερμηνεύσει την επιτυχία της «Εχεις πιει ποτέ από τον Νείλο;». Πρόκειται για ένα τραγούδι που έχει γίνει επιτυχία στη χώρα των Φαραώ και χαρακτηρίζεται ως εθνικοπατριωτικό, επειδή συνδέει την αγάπη για τον ποταμό με την αγάπη στην Αίγυπτο.

«Οχι, θα πάθεις σχιστοσωμίαση! Καλύτερα να πιεις Evian», του απάντησε η τραγουδίστρια, σύμφωνα με τον Guardian, αναφερόμενη στην πάθηση -γνωστή, επίσης, ως «βιλαρζίωση» ή «πυρετός των σαλιγκαριών»- η οποία είναι εξαιρετικά συχνή στην Αίγυπτο αφού προκαλείται από τα μολυσμένα νερά, λόγω των σαλιγκαριών του γλυκού νερού.

Μάλιστα, κρούσματα της συγκεκριμένης πάθησης έχουν εντοπιστεί και σε μούμιες οι οποίες χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση της Αιγύπτου, το 2016, για να αντιμετωπίσει το γεγονός, ανακοίνωσε μέτρα καθαρισμού των νερών του ποταμού, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, το σύμπτωμα του αίματος στα ούρα, που συνοδεύει τη σχιστοσωμίαση, θεωρήθηκε η αρσενική εκδοχή τής εμμήνου ρύσεως στην Αίγυπτο και, κατά συνέπεια, θεωρήθηκε μια τελετή ενηλικίωσης για τα αγόρια.

Σε βάρος τής τραγουδίστριας -γνωστή και ως «βασίλισσα των συναισθημάτων»- έχουν υποβληθεί δύο μηνύσεις στις οποίες, μεταξύ άλλων, κατηγορείται από έναν δικηγόρο ότι «προσέβαλε το αιγυπτιακό κράτος». Αυτός λέγεται Χάνι Γκαντ και υποστηρίζει ότι τα σχόλιά της χλευάζουν την Αίγυπτο, σε μια εποχή κατά την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες.

Ενας άλλος δικηγόρος, ο Σαμίρ Σάμπρι, έχει καταθέσει μήνυση κατά της τραγουδίστριας, κατηγορώντας την ότι «πλήττει την εθνική οικονομία, τρομοκρατεί τους τουρίστες και βλάπτει τον τουρισμό». Ο συγκεκριμένος είναι γνωστός για τις διώξεις ιδιωτών που συκοφαντούν, κατά τον ίδιο, το αιγυπτιακό κράτος και τη φήμη του.

Η δίκη της προγραμματίστηκε για τις 23 Δεκεμβρίου, με την τραγουδίστρια να κατηγορείται για διασπορά ψευδών φημών που στόχο έχουν να διαταράξουν την ασφάλεια και να διασπείρουν τον τρόμο. Αλλωστε, ο ποινικός κώδικας της Αιγύπτου, το αναφέρει καθαρά: «Απαγορεύεται η σκόπιμη μετάδοση πληροφοριών και οι ψευδείς φήμες οι οποίες πιθανόν να διαταράξουν τη δημόσια ασφάλεια, ανθρώπους ή να προκαλέσουν βλάβη και ζημία στο δημόσιο συμφέρον».

Ταυτόχρονα, το σχόλιό της πυροδότησε μια απίστευτη αντίδραση στο twitter, οδηγώντας οργισμένους χρήστες να δημιουργήσουν το hashtag #IWillDrinkFromtheNileandWon’tListentoSherine και να καταβάλλονται, κατά χιλιάδες, εναντίον της.

Λόγω του σάλου που δημιουργήθηκε, η Αιγυπτιακή Ενωση Ραδιοφώνων και Τηλεόρασης αποφάσισε να βάλει «εμπάργκο» στα τραγούδια της 37χρονης Σερίν, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην πατρίδα της.

Η ίδια, βέβαια, ζήτησε συγγνώμη μέσω Facebook, έκανε λόγο για ένα «χαζό αστείο» και υποστήριξε ότι δεν θυμάται να έκανε αυτό το σχόλιο.
Λογικά, εκτός από Evian, θα πίνει και το νερό της λησμονιάς…

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα