Αναβάθμιση της Ελλάδας σε “Β” από τον οίκο Fitch

Aκολουθώντας τα βήματα του οίκου Standard’s and Poor’s

Κατά μια μονάδα αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, ακολουθώντας τα βήματα του οίκου Standard’s and Poor’s, ο οποίος μια βδομάδα πριν είχε επίσης αναβαθμίσει την Ελλάδα από την βαθμίδα «Β-» στη βαθμίδα «Β», διατηρώντας έτσι τη θετική προοπτική (outlook).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η διατηρήσιμη ανάπτυξη, η μείωση του πολιτικού ρίσκου, τα θετικά πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020, δείχνουν έναν δρόμο προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας χρέους, ενώ ο οίκος φαίνεται επίσης θετικός στην ολοκλήρωση του προγράμματος ως τον Αύγουστο του 2018.

Στις προσδοκίες του οίκου συμπεριλαμβάνεται και η ελάφρυνση του χρέους εντός του έτους, που αποσκοπεί στη βελτίωση βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα καθώς και σε ένα θετικό βήμα προς την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα.

Ο Fitch επίσης εκτιμά πως το 2017 η Ελλάδα αφού είχε εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,9%, πάνω από το στόχο του προγράμματος για 1,75% λόγω των υψηλότερων εσόδων και περιορισμού των δαπανών, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του ύψους του 3,4% ως το 2022. Ο οίκος περιμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αρχίσουν να υποχωρούν κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2020.

Το μοναδικό κώλυμα που φαίνεται να τίθεται είναι τα υψηλά ποσοστά (50%) των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τον οίκο να θεωρεί πως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης, ωστόσο τα ρίσκα εκτέλεσης να παραμένουν σημαντικά.

Ωστόσο αναμένεται και η υποβολή των ελληνικών τραπεζών σε stress tests, που αναμένεται να γίνει πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, με τις τράπεζες ωστόσο να έχουν σημειώσει ήδη πρόοδο στην αναδιάρθρωση και στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Σχετικά άρθρα