13.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναστασιάδης: Λυπάμαι για τον Ακιντζί

Μεγάλη είναι η ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Αναστασιάδη – Ακινζτί με την όλη διαπραγματευτική διαδικασία να έχει διακοπεί και το μέλλον το συζητήσεων σήμερα να φαντάζει σκοτεινό.

Αναλυτικά η απόφαση της Κύπρου να εισαγάγει το κεφάλαιο για το δημοψήφισμα που αφορούσε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα στα σχολικά βιβλία έχει σταθεί αφορμή ώστε αρχικά ο Μουσταφά Ακιντζί να ζητήσει εχθές την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση και σήμερα το πρακτορείο Ανατολή να μεταφέρει δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης αποχωρεί από τις συζητήσεις.

Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές εάν η πληροφορία του τουρκικού πρακτορείου ευσταθεί αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χθεσινή τοποθέτησή του είχε αναφέρει πως «δεν είναι αιτία να σταματήσουν οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ένα κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας» και είχε τονίσει πως θεωρεί “υπερβολική την αντίδραση Ακιντζί για το ενωτικό δημοψήφισμα”.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγη ώρα ο κ. Ανστασιάδης στην οποία διευκρίνισε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποχώρησε χωρίς λόγο από τη σημερινή συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Αναλυτικά στη συνέντευξη τύπου ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε:

«Λυπούμαι ειλικρινά για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης με τον ΤΚ ηγέτη κ. Ακιντζί.
Και λυπούμαι γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σε συνέχεια επουσιώδους διαφωνίας ανάμεσα στην δική μας πλευρά και τον ΟΗΕ, η Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από την συνάντηση άνευ λόγου και αιτίας. Παρά τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την Τουρκοκυπριακή πλευρά στην συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που προηγήθηκε ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με τις ανησυχίες της ΤΚ κοινότητας με αφορμή την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε απάντηση, αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι εκφρασθείσες ανησυχίες της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ανέφερα, μεταξύ άλλων, την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου υπερτονίζοντας πως η ΤΚ πλευρά δεν δικαιολογείται να αμφισβητεί τις προθέσεις της ΕΚ κοινότητας, αφού στην ομόφωνη απόφαση γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι ούτε η ένωση, όπως δεν είναι και η διχοτόμηση.

Αντίθετα, επαναλαμβάνεται η προσήλωση σε μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα της ΓΣ ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Περαιτέρω, όπως είχα αναφέρει και σε προχτεσινή μου δήλωση, «δεν θα επιστρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ΕΚ πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθετα, έκανα εκτενή αναφορά σε γεγονότα που παραγνωρίζουν τις ευαισθησίες της ΕΚ πλευράς και παρά ταύτα δεν επεζήτησα την διακοπή του διαλόγου, ούτε αξίωσα όπως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναλάβει τις ευθύνες και επανορθώσει συμπεριφορές πολιτικών δυνάμεων της κοινότητας του.

Υπερτόνισα την σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί και πως αυτό που έχει σημασία είναι η επικέντρωση μας στην συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εναπομείνασες διαφορές. Υπογράμμισα ότι η πλευρά μας προσήλθε στη σημερινή συνάντηση καθ’ όλα έτοιμη και προετοιμασμένη για ουσιώδη διαπραγμάτευση, ως η συμφωνηθείσα ημερήσια διάταξη.
Μετά τα πιο πάνω, επεσήμανα πως δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
Τέτοιες προσεγγίσεις υποσκάπτουν την διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση που να συνάδει με όσα δημοσίως διακηρύττονται. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της Ελληνοκυπριακής κοινότητας .

Με την ευκαιρία θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω την διαφωνία μου με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την ΤΚ κοινότητα προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν.

Θέλω με έμφαση να τονίσω πως η πλευρά μας κι εγώ ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στην συνέχιση του διαλόγου όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του ΓΓ ΟΗΕ στην Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017 και ως εκ τούτου καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να πετύχουμε στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα