Απίστευτο αίτημα σουηδικής εκκλησίας

Ζητά από τους κληρικούς της να μη χρησιμοποιούν αρσενικό γένος όταν αναφέρονται στον Θεό

H Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας καλεί τους κληρικούς της να προσφεύγουν στη γλωσσική ουδετερότητα όταν αναφέρονται στην υπέρτατη θεότητα, ζητώντας τους να αποφεύγουν τη χρήση όρων όπως «Κύριος» (Lord) και «Αυτός».

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία από τις πολλές στις οποίες έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη Εκκλησία, προκειμένου να ανανεώσει το εγχειρίδιο της, στις σελίδες του οποίου περιγράφεται μεταξύ άλλων, ο τρόπο άσκησης των καθηκόντων των κληρικών από άποψη γλώσσας, ύμνων και άλλων πτυχών της θρησκευτικής ζωής.

Η απόφαση πάρθηκε χθες, Πέμπτη στο τέλος μίας συνόδου που κράτησε 8 μέρες (σ.σ. με τη συμμετοχή 251 κληρικών) και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαΐου, στη χριστιανική γιορτή της Πεντηκοστής.

Με έδρα την Ουψάλα, η συγκεκριμένη Εκκλησία έχει 6,1 βαπτισμένα μέλη, σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Επικεφαλής της είναι μία γυναίκα, η αρχιεπίσκοπος Antje Jackelén.

Μιλώντας στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, η Jackelén ανέφερε ότι το γλωσσικό ζήτημα συζητείται από το 1986. «Από θεολογική σκοπιά, για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ο Θεός είναι πάνω από τους προσδιορισμούς του φύλου. Ο Θεός δεν έχει ανθρώπινη υπόσταση», δήλωσε η αρχιεπίσκοπος.

Ωστόσο, η απόφαση έχει προκαλέσει κριτική καθώς καθηγητές θεολογίας όπως ο Christer Pahlmblad από το πανεπιστήμιο του Λούντ υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, η Ευαγγελική Εκκλησία υπονομεύει το Τριαδικό Δόγμα και την θεολογική κληρονομιά.

Σχετικά άρθρα

3 Σχόλια

  1. Aυτοι ποτε δεν ηταν εκκλησια. Η μονη αληθινη εκκλησια που εφαρμοζει την ιερη πααρδοση και ειναι αληθινη ειναι η ορθοδοξη!

  2. Όποιος και όποια γίνει έρμαιο των σαρκικών ομοφυλοφιλικών της ορέξεων επόμενο είναι προκειμένου να απαλείψει τις ενοχές να θέλει να σβήσει από παντού
    την ένοια των φύλων. Οπότε κάθε σεξουαλική πράξη θα είναι νόμιμη και φυσική είτε γίνεται με δυο ανθρώπους δυο φύλων είτε με δυο ανθρώπους ενός και του αυτού φύλου!
    Σεμνή αρχιεπίσκοπο βρήκατε!!!
    Σίγουρα πριν φτάσει σ΄αυτό το ομοφυλοφιλικό χάλι, πέρασε κι απ΄ τη “σχέση” όπως τη λέτε. Τουτέστιν από την πορνεία άνευ χρημάτων!
    Άνθρωπος που δεν καταβαραθρώνεται στο τέλμα των σαρκικών παθών σε τέτοιες
    φαινομενικά “Θεολογικές” βλασφημίες δεν παρεκτρέπεται!!!
    Και μια ερώτηση!!! Τα τόσα σημεία του Ευαγγελίου που προσδιορίζουν το Θεό με το άρθρο “ο” τι θα τα κάνετε;
    Κι αν τα απαλείψετε που πάει εκείνο του Κυρίου που είπε: “ιώτα εν ή μία κεραία (κόμα) ου πεσείται από του νόμου”!!!
    ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΙ δεν το καταλάβατε ακόμα ότι είστε ανόητοι!!!

Comments are closed.