13.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απεβίωσε ο Τζόνι Χάλιντεϊ

Για τους Γάλλους ήταν «εθνικός θησαυρός», ο “Γάλλος Έλβις”, “ο χαμαιλέων με τη χρυσή φωνή”. Ο γαλλικός και ο διεθνής Τύπος πλέκουν σήμερα το εγκώμιο του Τζόνι Χάλιντεϊ και αποτίει φόρο τιμής στο πιο λαμπρό αστέρι της γαλλικής ροκ μουσικής που είχε δειπνήσει με τους Νικολά Σαρκοζί, τον Ζακ Σιράκ και τον Ζισκάρ ντε Εστέν.

Ποτέ δεν είχε κρύψει ότι έχει δεξιές πολιτικές πεποιθήσεις. Κατά τη διάρκεια τουρνέ το 1973,είχε εμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Σε ηλικία 74 ετών ο Χάλιντεϊ άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τον καρκίνο των πνευμόνων.Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο η σύζυγός της Λετισιά Χαλιντέι έγραψε: “Ο Τζόνι Χάλιντεϊ έφυγε. Γράφω αυτές τις λέξεις χωρίς να τις πιστεύω. Κι όμως είναι αλήθεια .Ο άνδρας μου δεν υπάρχει πια. Μας άφησε όπως έζησε σε όλη του τη ζωή,με θάρρος και αξιοπρέπεια”, έγραψε η σύντροφός του σε ανακοίνωσε που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Τζόνι Χάλιντεϊ- ή Ζαν Φιλίπ Σμετ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή έζησε μία πολυτάραχη ζωή. Γεννήθηκε την 15η Ιουνίου του 1943, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1966,είχε καταρρεύσει επί σκηνής το 1986, είχε βάλει βέρα στο “δεξί” πέντε φορές- τις δύο την ίδια γυναίκα- τη κόρη ενός παλιού του φίλου που είχε γράψει αρκετά από τα τραγούδια του.Σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε:”Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, ειδικά τις ερμηνείες του”. Στα 57 χρόνια της καριέρας του,πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους.

Υπήρξε το είδωλο των νέων στη Γαλλία έχοντας την ευκολία να προσαρμόζεται- ως χαμαιλέων- σε όλα τα μουσικά στιλ: από το ροκ εντ ρολ μέχρι το βαριετέ και από τη ροκ μουσική έως τα μπλουζ. Έως την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε με ψηλά το κεφάλι την ασθένεια που τον βασάνιζε εδώ και μήνες…

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα