14.2 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αστρονόμοι «ζουμάρουν» στον αστεροειδή-πούρο

Ένα από τα ισχυρότερα ραδιοτηλεσκόπια του πλανήτη θα επιστρατεύσουν οι αστρονόμοι, ώστε να ελέγξουν τον «εξωτικό» αστεροειδή Α/2017 U1, για ίχνη εξωγήινης ζωής ή τεχνολογίας.

Ο αστεροειδής Α/2017 U1 ανακαλύφθηκε στις 19 Οκτωβρίου από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Αστρονομίας της Χαβάη, και αυτό που αμέσως ξένισε τους αστρονόμους ήταν η μοναδική στα χρονικά μορφολογία του, αφού το επίμηκες ουράνιο σώμα θύμιζε «πούρο» με 400 μέτρα μήκος και πλάτος μόλις 40 μέτρων – Ως τώρα κανένας άλλος αστεροειδής ή κομήτης δεν έχει εντοπιστεί με τέτοια αναλογία διαστάσεων.

Εξίσου μοναδική με τη μορφολογία του ήταν και η προέλευσή του, αφού αυτή ήταν η πρώτη φορά που εντοπιζόταν αποδεδειγμένα ένας «επισκέπτης» από κάποιο μακρινό αστρικό σύστημα.

Οι αστεροειδείς που είχαμε ως τώρα παρατηρήσει είχαν σχηματιστεί στο δικό μας ηλιακό σύστημα αλλά υπολογίζεται πως κάποιο «ξένο» σώμα, διασχίζει το δικό μας περίπου μία φορά τον χρόνο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αστρονόμοι βάφτισαν τον αστεροειδή «Οουμουαμούα», που στη διάλεκτο της Χαβάη σημαίνει «αγγελιαφόρος που καταφτάνει πρώτος από μακριά».

Επιστήμονες του προγράμματος Breakthrough Listen, που αναζητά ενδείξεις εξωγήινων πολιτισμών, ανακοίνωσαν πως το ραδιοτηλεσκόπιο του Green Bank, στη Δυτική Βιρτζίνια, θα αρχίσει να παρακολουθεί τον «εξωτικό» αστεροειδή την Τετάρτη.

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει 10 ώρες αναζητώντας ραδιοκύματα σε τέσσερις διαφορετικές «μπάντες» ραδιοφωνικές.

«Πιθανότατα το σώμα είναι φυσικής προέλευσης, αλλά εξαιτίας της μορφολογικής ιδιαιτερότητάς του, θέλουμε να το ελέγξουμε για το παραμικρό δείγμα τεχνητής κατασκευής», εξήγησε ο Άβι Λεμπ, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και σύμβουλος του πρότζεκτ Breakthrough Listen. «Αν εντοπίσουμε το παραμικρό θα το καταλάβουμε αμέσως».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα