18.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυστηρό μήνυμα Γερμανίας σε Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, οι Γερμανοί στέλνουν και πάλι αυστηρά μηνύματα, θέλοντας να δείξουν πως η όποια αρχική συμφωνία δεν θα είναι εύκολα υλοποιήσιμη και οι όποιοι πανηγυρισμοί της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να εκλείψουν.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μονομερή ενέργεια από την Ελλάδα, μέσα στις οποίες συγκαταλέγουν τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις επαναπροσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν απομακρυνθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σημείωσε με νόημα πως “‘όχι δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο, καθώς η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συμφωνία των τριών θεσμών, αυτό αποφασίστηκε την Παρασκευή”.

Ο Γερμανός αξιωματούχος διευκρίνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και οι θεσμοί εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο τους, ενώ σημείωσε πως όταν θα υπάρξει τελική συμφωνία αναμένεται να δοθεί στην Αθήνα μία ευελιξία ώστε να προσθέσει και τις δικές της μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί. Ωστόσο, σημείωσε πως αυτές οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν θα αφορούν στον πυρήνα του προγράμματος.

Προανήγγειλε μάλιστα, πως μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν αντιδράσεις από τους συντηρητικούς βουλευτές.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως οι τελευταίες ημέρες έχουν δείξει πως είναι απόλυτα δυνατό να βρεθεί λύση.

Ο κ. Ζάιμπερτ διέψευσε ένα ενδεχόμενο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να αναλάβει τον χειρισμό του ελληνικού θέματος, σημειώνοντας πως η κα Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα