Δημοσκόπηση για το Μακεδονικό

Έξι στους δέκα λένε “όχι” σε λύση με τον όρο “Μακεδονία” για τα Σκόπια

Όχι σε λύση με τον όρο “Μακεδονία” λένε έξι στους δέκα Έλληνες σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Ειδικότερα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που έλαβε χώρα από την ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Alpha, με αντικείμενο τα εθνικά θέματα, δείχνει θετική ως προς τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά αρνητικοί ως προς την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονία».

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή να διακοπεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση των Σκοπίων, το 67,5% δηλώνει ότι πρέπει να συνεχιστεί, με το 30,5% να δηλώνει ότι πρέπει να διακοπεί.

Ωστόσο, όταν τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο αυτή διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία, το 53,4% εμφανίζεται απαισιόδοξο, ενώ το 35,9% εκφράζει αισιοδοξία και το 10,7% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Στο ερώτημα για τη λύση στο θέμα του ονοματολογικού, η πλειοψηφία τάσσεται ενάντια σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, με το 56,5% να αρνείται μια τέτοια λύση, ενώ το 38,5% τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας, το 4% υπέρ μιας οποιαδήποτε λύσης και με το 10% να μην γνωρίζει ή να μην απαντά.

Μάλιστα, σε ερώτημα για την περίπτωση που το γειτονικό κράτος επιλέξει το αμετάφραστο Gorna Macedonia, το 56,5% τάσσεται κατά, το 40% υπέρ και μόλις το 3,5% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Οι Έλληνες εμφανίζονται επίσης υπέρ της διοργάνωσης συλλαλητηρίων για το ζήτημα, με το 52,5% να συμφωνεί με τέτοιες εκδηλώσεις, το 27,7 να τάσσεται κατά, το 19,2% να μην παίρνει ούτε θετική, ούτε αρνητική θέση και με το 0,5% να μην απαντά ή να μην γνωρίζεις.

Για την στάση της κυβέρνησης και για τον ρόλο του Νίκου Κοτζιά

Αρνητικοί εμφανίζονται οι Ελληνες και ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, με το 64,1% να μην συμφωνεί με αυτούς, το 31,6% να τους θεωρεί θετικούς και το 4,3% να μην απαντά ή να μην γνωρίζει.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στο ερώτημα για τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ, με το 63% να έχει αρνητική στάση, το 31,5% θετική και το 5,5% να μην γνωρίζει ή να μην απαντά.

Σχετικά άρθρα