16.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διάγγελμα Σαμαρά με τρεις άξονες

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε, τελικά, την πολιτική πρωτοβουλία που δίνει πρόσχημα στους ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Με διάγγελμα του κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα, μιλώντας παράλληλα για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική. Ακολούθως, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Χαϊκάλη.

«Δεν μπορούμε να φύγουμε από μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε σε μια άλλη. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο φημών, που δηλητηριάζει τη Δημοκρατίας μας. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήδη δυο μήνες πριν, είχε πει ότι όποιος τολμήσει να ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι εξαγορασμένος. Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης. Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν. Τους καλώ όλους να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος και της κοινής λογικής. Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας, για να διαπραγματευτούμε την επόμενη ημέρα, μετά από το τέλος του μνημονίου. Για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση, για να έχει η Ελλάδα το Σύνταγμα που χρειάζεται και να μην μπει σε περιπέτειες»

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε ανεξάρτητους, αλλά και σε βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝ.ΕΛ, υποσχόμενος προοπτική κυβερνητικής θέσης. Από την άλλη, βέβαια, εμφανίζεται εντελώς ασυνεπής απέναντι στη σκληρή γραμμή που υιοθετούσε μέχρι πρόσφατα, καλώντας τους βουλευτές να του δώσουν «καθαρές λύσεις». Μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση των ανεξαρτήτων βουλευτών και ποια αντανακλαστικά θα εκδηλώσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα