15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δωρεάν γεύμα στο Λευκό Πύργο!

Χιλιάδες κιλά φρέσκων λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια επειδή δεν καλύπτει τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο αναγκάζονται να σπαταλούν χιλιάδες τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Απέναντι σε αυτήν την «ρατσιστική» και σπάταλη καταναλωτική συμπεριφορά, το Feeding the 5000 -μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων- προσφέρει αύριο Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στoν Λευκό Πύργο ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5000 πολίτες φτιαγμένο με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δε θα καταναλώνονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback και τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η εκδήλωση θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από τους πολίτες προς τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς ότι η σπατάλη τροφίμων, ειδικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε διατροφική ανασφάλεια, είναι ανεπίτρεπτη» σχολιάζει η κ. Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.

Πηγή: thestival.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα