14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εισαγγελέας για το Μετρό

Έρευνα για τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται κατά την τελευταία οκταετία στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, έργο το οποίο έχει “τελματώσει”, παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος.

Εκτός από τα αίτια για τον “εκτροχιασμό” των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του Μετρό, ο αντεισαγγελέας Εφετών ζητά να ερευνηθούν οι ενέργειες που έγιναν προκειμένου να “ξεκολλήσει” το έργο, όπως επίσης εάν ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από ενδεχόμενη υποχρέωσή του να καταβάλλει αποζημιώσεις “μαμούθ”, εξαιτίας ενεργειών, πράξεων ή παραλείψεων φυσικών ή νομικών προσώπων.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ερευνάται εάν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50, περί καταχραστών του Δημοσίου), και όποιες άλλες πράξεις προκύψουν από την έρευνα.

Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε επώνυμη καταγγελία από ορκωτό ελεγκτή, ο οποίος, στο πλαίσιο της έρευνας, θα κληθεί να καταθέσει ενόρκως τα όσα καταγγέλλει. Χαρακτηριστικό των όσων αναφέρει είναι ότι ενώ έχει παρέλθει το 90% του χρόνου αποπεράτωσης του έργου (με αφετηρία το έτος 2006) εντούτοις έχει υλοποιηθεί μόνο το 23% των εργασιών. Ένορκες καταθέσεις θα δώσουν, επίσης, ένας δημοσιογράφος, αλλά και οι υπεύθυνοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και της αναδόχου κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καλούνται να διερευνήσουν εάν έγιναν ενέργειες ή παραλείψεις από πλευράς δημοσίων λειτουργών, που συνέτειναν στην καθυστέρηση του έργου, όπως επίσης εάν υφίστανται παρελκυστικές αιτήσεις ακυρώσεων και -εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο- εάν το Δημόσιο έχει προσφύγει στα δικαστήρια, σχετικά με ζημιά που υπέστη, από τέτοιου είδους ενέργειες τρίτων.

Ακόμη, οι ελεγκτικοί υπάλληλοι θα κάνουν “φύλλο και φτερό” τις μελέτες αρχαιολογικών ερευνών και τους προϋπολογισμούς σύνταξής τους, ενώ στο “μικροσκόπιό” τους θα μπει και η σύμβαση αναδοχής του έργου για να διαπιστωθεί κατά πόσο προβλέφθηκαν ειδικοί όροι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πληρωμής αποζημιώσεων, συνδεόμενες με αρχαιολογικές ανασκαφές, απαλλοτριώσεις κ.ά.

Εξάλλου, θα διερευνηθεί εάν υπήρξαν μονομερείς αποφάσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ή όποιας άλλης Αρχής, οι οποίες παραβίασαν την Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία, με συνέπεια, όπως καταγγέλθηκε, η ΑΕΓΕΚ να έχει το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα