23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο γιγαντιαίο δεινόσαυρο

Ένα νέο είδος γιγαντιαίου δεινοσαύρου, ο οποίος ξεπερνούσε σε μέγεθος μία νταλίκα 20 μέτρων και ενδεχομένως να έφτανε τους 15 τόνους βάρος, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη Γαλλία.

Πρόκειται για ένα εύρημα το οποίο επανεξετάστηκε μετά από 80 και πλέον χρόνια που βρισκόταν σε μία αποθήκη σε γαλλικό μουσείο. Το μεγάλο αυτό ερπετό είχε βγει στο φως το 1934, στις ανασκαφές της Jura, στη Γαλλία.

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο μουσείο του Παρισιού και από τότε φυλασσόταν δίχως να απασχολεί τους αρμοδίους. Τελικά, μετά από οκτώ δεκαετίες, εξετάστηκε από τους ειδικούς και αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για ένα νέο άγνωστο είδος, το οποίο συναγωνιζότανν σε μέγεθος τα μεγαλύτερα ερπετά της εποχής εκείνης.

Οι επιστήμονες «βάπτισαν» το άγνωστο αυτό είδος Vouivria damparisensis και έζησε πριν από 160 εκατ. χρόνια, κατά την Ύστερη Ιουρασική περίοδο, όταν η Ευρώπη απαρτιζόταν από πολλά και μεγάλα νησιά. Η τροφή του ήταν όλα τα είδη των φυτών και των δέντρων. «Δεν ξέρουμε πως εξαφανίστηκε το συγκεκριμένο είδος, αλλά είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε και έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα