15.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ετσι θα ήταν το μετρό Θεσσαλονίκης… (video)

Είναι ο πιο πολυσυζητημένος σταθμός του υπό κατασκευή μετρό Θεσσαλονίκης και απ’ ότι φαίνεται και ο τελευταίος που θα κατασκευαστεί, εφόσον βέβαια αυτό τελικά συμβεί. Οι σημαντικές αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στον σταθμό “Βενιζέλου” του μετρό, έχουν παγώσει κάθε εργασία στο σημείο και έχουν ανοίξει πολλούς κύκλους αντιπαραθέσεων μεταξύ αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, της επιβλέπουσας αρχής του έργου και φορέων της πόλης.

Παρά την πολύμηνη συζήτηση επί του θέματος, εμπεριστατωμένη μελέτη για τη διαχείριση του σταθμού δεν έχει γίνει, παρά μόνο προμελέτες και προτάσεις από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης από τη μία και από πλευράς Αττικό Μετρό από την άλλη.

Στο φωτορεαλιστικό βίντεο που δημοσιεύουν οι Ypodomes.com, βλέπετε αποτυπωμένη την πρόταση της Αττικό Μετρό για την κατασκευή του σταθμού, η οποία προϋποθέτει την απόσπαση και επανατοποθέτηση του 80% των αρχαιοτήτων και την έκθεσή τους σε ένα σταθμό- μουσείο. Την προμελέτη στην οποία βασίστηκε το τρισδιάστατο βίντεο, έκανε το αρχιτεκτονικό τμήμα της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την αρχιτέκτονα Φωτεινή Κατζάβελου. Παρότι αυτή παρουσιάστηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και δημόσια, στο περίπτερο της Αττικό Μετρό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κατέληξε στα συρτάρια, μετά και την τελευταία γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περί “κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων”, την οποία και υιοθέτησε ο Υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό τί μέλλει γενέσθαι με τον σταθμό της Βενιζέλου και με ποιον τρόπο θα διατηρηθεί και θα αναδειχθεί η εντυπωσιακή λιθόστρωτη Μέση Οδός της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης που ήρθε στο φως.

Ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, στην τελευταία του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε χαρακτηρίσει “τεχνικά εφικτότατη” τη συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ενώ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εμμένει στη θέση του περί μή απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Η στάση αυτή του δημάρχου προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση έξι φορέων της πόλης, οι οποίοι επιτέθηκαν στον Γιάννη Μπουτάρη και προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης Μπαλτά, την οποία και χαρακτήρισαν πλημμελώς αιτιολογημένη.

Πλέον, αναμένεται η ολική επανεκκίνηση του έργου για να ξεκαθαρίσει πώς θα λυθεί και ο γόρδιος δεσμός της Βενιζέλου.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα