Ζητούνται 5,5 δισ. για να γλιτώσουμε τα νέα μέτρα!

Δε βγαίνουν και πάλι τα νούμερα για την Ελλάδα

Για να είναι τόσο αισιόδοξος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς θα κλείσει με πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου, προφανώς έχει εμπιστοσύνη στα οκτώ εκατομμύρια των φορολογουμένων ότι θα πληρώσουν 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκ των οποίων τα πέντε μέχρι την Παρασκευή.

Με την υστέρηση του ενός δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα να αποτυπώνεται στα στοιχεία του οκταμήνου και τις φορολογικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται στους τελευταίους μήνες του χρόνου, η σκληρή δοκιμασία είναι μπροστά μας. Για να …βγουν τα νούμερα όπως λένε και οι δανειστές θα πρέπει να συλλέγουμε φορολογικά έσοδα πέντε δις. ευρώ (και κάτι ψιλά) για κάθε μήνα που θα περνάει μέχρι το τέλος του έτους.

Η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων του Σεπτεμβρίου, σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017. Και γι’ αυτό διότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα φανεί πώς ανταποκρίνονται φέτος οι φορολογούμενοι στον ΕΝΦΙΑ και πόσο… βαθιά θα είναι η τρύπα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι παρά την υστέρηση που διαφαίνεται από τον φόρο εισοδήματος, οι εισπράξεις από τους άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών, από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τέτοιες που τελικώς θα μας οδηγήσουν στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και στην εμφάνιση μιας υπεραπόδοσης περίπου 500 εκατ. ευρώ η οποία θα γίνει «έκτακτο μέρισμα». Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2018, προς το παρόν το μόνο δεδομένο είναι ένας έντονος προβληματισμός αλλά και η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς να χρειαστούν καινούργια μέτρα.

Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την πορεία των φορολογικών εσόδων, αναδεικνύεται ο φόρος εισοδήματος. Στο 8μηνο, οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος ανήλθαν στα 7,312 δις. ευρώ έναντι στόχου 7,931 δις. ευρώ. Η απόκλιση στο 8μηνο έφτασε στα 619 εκατ. ευρώ και διευρύνθηκε μέσα στον Αύγουστο κατά 216 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι τον Σεπτέμβριο –και συγκεκριμένα στο τέλος αυτής της εβδομάδας- εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το χρονικό περιθώριο για τη 3η δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, οι φόβοι ακόμη μεγαλύτερης διεύρυνσης είναι έκδηλοι.

Όλα δείχνουν ότι ο φετινός στόχος για την είσπραξη 14,037 δις. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν θα επιτευχθεί. Το υπουργείο Οικονομικών ανέβασε τον πήχη κατά 658 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016 ποντάροντας στην απόδοση περισσότερων φόρων από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών (σ.σ ενεργοποιήθηκε ο νέος τρόπος φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων, η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση των συντελεστών προκαταβολής κλπ). Παρά την αύξηση των συντελεστών, φέτος στο 8μηνο έχουν εισπραχθεί λιγότερα ακόμη και από πέρυσι (7,312 δις. ευρώ έναντι 7,511 δις. ευρώ) κάτι που αποδίδεται στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων και στην αύξηση της φοροδιαφυγής. «Τρύπα» εντοπίζεται τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέδωσε 5,069 δις. ευρώ στο 8μηνο έναντι στόχους 5,538 δις. ευρώ (σ.σ αυτό σημαίνει υστέρηση 469 εκατ. ευρώ) ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, απέφερε 1,465 δις. ευρώ έναντι στόχου 1,582 δις. ευρώ (απόκλιση 118 εκατ. ευρώ).

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά άρθρα