13.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ελληνίδα νύφη του Τσε

Ηταν μια καλύβα κάπου στην αγροτική ενδοχώρα της Κούβας. Μια καλύβα στην οποία έμενε η Καρίντα, μια 70χρονη γυναίκα που στήθηκε μπροστά στον φακό της Μαρίας Ελενας-Γκιόκα.

Η Ελληνίδα παραγωγός και φωτογράφος δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά. Το μοντέλο της δεν είχε κανένα πρόβλημα να φωτογραφηθεί και να της μιλήσει για τις αναμνήσεις της από τα παλιά χρόνια, τα χρόνια του Τσε Γκεβάρα και του νεαρού τότε Φιντέλ. Δεν ήξερε, και το πιθανότερο είναι να μην έμαθε ποτέ, ότι η Μαρία-Ελενα Γκιόκα παντρεύτηκε τον μικρότερο γιο του μυθικού επαναστάτη, τον Ερνέστο Γκεβάρα, χωρίς κανείς, εκτός από πολύ λίγους, να μάθει για τον γάμο της.

Το μυστικό της αποκάλυψε εν μέρει στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη ο ξάδερφός της Θάνος Τζήμερος, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συγγενή του που παντρεύτηκε τον μικρότερο γιο του επαναστάτη με αιτία.

Στα 43 χρόνια της, η Μαρία-Ελενα Γκιόκα ζει μόνιμα στην Αβάνα για πάνω από 13 χρόνια μαζί με τον άνδρα της ζωής της και τις δύο κόρες που έχουν αποκτήσει, χωρίς όμως να ξεχνάει την Ελλάδα. Μάλιστα πριν από τρία χρόνια που είχε έρθει εδώ έμεινε για να φέρει στον κόσμο τη δεύτερη κόρη της λόγω κάποιων επιπλοκών που δεν της επέτρεψαν να γυρίσει στην Αβάνα για κάποιους μήνες.

Για την ίδια η Κούβα είναι ένα λατρεμένο μέρος, ένα νησί που αγάπησε πολύ επειδή εκεί γνώρισε τον άνδρα της ζωής της και ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα, μακριά από τη χώρα της. Μόνο που εν αντιθέσει με την πλειονότητα των γυναικών οι οποίες μάλλον θα ήθελαν να διαλαλήσουν παντού ότι παντρεύτηκαν τον γιο του Τσε Γκεβάρα, η ίδια δεν έχει μιλήσει ποτέ γι’ αυτό, με εξαίρεση πολύ στενούς φίλους και συγγενείς.

Παραμένει μια γυναίκα μακριά από τα φώτα μιας δημοσιότητας που ποτέ δεν επιθυμούσε για τον εαυτό της, έστω και αν για πολλούς το επίθετο Γκεβάρα θα ήταν η καλύτερη συστατική επιστολή. Η ίδια συστήνεται ως Μαρία-Ελενα Γκιόκα και όχι ως Γκεβάρα, ίσως επειδή ως άνθρωπος έχει μάθει να στηρίζεται πάντα στον εαυτό της και όχι σε ένα διάσημο επίθετο, έστω κι αν είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει μετά τον γάμο της με τον γιο του πιο διάσημου επαναστάτη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα