18.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Μέρκελ σε κρίση

Το Βερολίνο με γρίπη… η Αθήνα με πυρετό. Αυτή η φράση θα μπορούσε να περιγράψει ακριβώς το πόσο η σημερινή πολιτική κρίση στη Γερμανία επηρεάζει και την Ελλάδα.

Ανησυχία όλων, το ενδεχόμενο να ξαναγίνουν εκλογές, οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα δείξουν αυξημένα τα ποσοστά των γερμανικών κομμάτων που δεν καλοβλέπουν την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας.

Όπως εξηγεί στο Newpost ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης, «με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η σοβαρή εμφάνιση του φιλελεύθερου FDP και του ακροδεξιού AFD, εκφράζονται δύο τάσεις: το πρώτο θεωρεί ότι η Ελλάδα κακώς δανείστηκε με γερμανική πιστωτική κάρτα κι αυτό πρέπει να τελειώσει. Το δεύτερο έχει τις ίδιες απόψεις στα οικονομικά και επιπλέον είναι κάθετο στα μεταναστευτικά, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι κλειστά τα σύνορα. Η ύπαρξη 25% Γερμανών που έδωσαν ψήφο σε αυτούς τους δύο, είναι μια άποψη με αυξητική τάση. Αν γίνουν πάλι εκλογές, το 1/4 των Γερμανών που θεωρεί ότι στην Ευρωζώνη πρέπει να εφαρμοστούν εθνικές πολιτικές, θα εμφανιστεί πολύ αυξημένο».

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Θεόδωρος Κουλουμπής, υπερθεματίζει: «Δεν είναι θετική για εμάς η αβεβαιότητα στις εξελίξεις στη Γερμανία. Η ελπίδα μου είναι ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να κυβερνηθεί η χώρα χωρίς να χρειαστούν νέες εκλογές. Με τη Βρετανία σε περίοδο αβεβαιότητας, η Γερμανία με τη Γαλλία προσφέρουν το συγκολλητικό υγρό για την ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα εκτός ενωμένης Ευρώπης είναι καταδικασμένη να παίξει το ρόλο μιας ασταθούς ανατολικο-μεσογειακής χώρας. Η Ευρώπη, πιστεύω, δεν θα διαλυθεί, όμως η σταθερότητά της είναι ήδη κλονισμένη».

«Να είμαστε… φρόνιμοι όσο διαρκεί η κρίση του Βερολίνου»

Τι θα γίνει όμως με την τρέχουσα Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να «κλείσει» όσο πιο σύντομα γίνεται- και σίγουρα πριν το τέλος του έτους;

«Θεωρητικά η ελληνική αξιολόγηση είναι δρομολογημένη εφόσον δεν προκύψουν major issues», λέει ο Δημήτρης Τσαγκάρης και εξηγεί:

«Όσο δεν προκύπτει νέα δανειακή απαίτηση της Ελλάδας, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί εφόσον προκύψουν σοβαρά αιτήματα από την πλευρά της. Για παράδειγμα: Από τα 86 δισ. της δανειακής σύμβασης έχουμε πάρει μόνο τα 40. Έχουμε όμως λάβει μέτρα για 86 και για αυτά αξιολογούμαστε. Αν διεκδικήσουμε τα υπόλοιπα όσο «τρίζει» η Μέρκελ, θα έχουμε πρόβλημα. Αν κάτσουμε φρόνιμα και συμφωνούμε στα πάντα, δεν έχουμε κίνδυνο».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα