Καμμένος προς Τουρκία: Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά

Έδειξε αποδεικτικό υλικό στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις

Αποδεικτικό υλικό έδειξε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο Πάνος Κάμμενος, με στόχο να καταρρίψει κάθε τουρκικό ισχυρισμό ότι το επιεσόδιο στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου ήταν ή ατύχημα είτε αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.

Σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος σημείωσε απευθύνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία: «Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, αυτό είναι ξεκάθαρο από όλες τις συνθήκες που και η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι, από τη μία πλευρά των λεονταρισμών, των δηλώσεων δήθεν συμβούλων του Ταγίπ Ερντογάν και η προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο που εν συνεχεία χρεώνεται σε κάποιους κυβερνήτες πλοίων και από την άλλη πλευρά, διπλωματικά, η Τουρκία να λέει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά πρόκειται περί ατυχήματος».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης: «Σήμερα, νωρίς το πρωί, είχα τη δυνατότητα να συναντήσω και να συνομιλήσω για αρκετή ώρα με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Στρατηγό Μάτις και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στους οποίους εξέθεσα την τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην περιοχή των Ιμίων, των ελληνικών νησιών, και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Είχα τη δυνατότητα να τους επιδείξω αποδεικτικό υλικό που καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό ότι πρόκειται δήθεν για ατύχημα είτε για αιτιάσεις της Ελλάδας. Η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτάνει πολύ κοντά σε ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο. Έχει την απόλυτη ευθύνη. Δεν μπορεί κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους».

«Πρέπει να αναλάβει καθένας την ευθύνη του. Η Ελλάδα είναι μία ειρηνική χώρα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας, ακόμα και λεκτικής αμφισβήτησης από επίσημους ή ανεπίσημους συμβούλους από την πλευρά της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης: «Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα με τέτοιου είδους χειρισμούς, από τη μία πλευρά ναυτικούς και λεκτικούς και από την άλλη πλευρά διπλωματικών υπαναχωρήσεων. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας».

Σχετικά άρθρα