17.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Καταιγίδα» τουρκικών προκλήσεων

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου διεξάγεται η άσκηση του πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς» και τακτικά και τεχνικά αντικείμενα της οποίας παρακολούθησε σήμερα η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επικεντρώθηκε η έκνομη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας χθες και ιδιαίτερα σήμερα.

Δέκα, όπως και χθες, οπλισμένα τουρκικά F-16, ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα ελικόπτερο εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι 14 σημειώθηκαν από το CN-235, οι 3 από το ελικόπτερο και οι 7 από τους 4 σχηματισμούς των τουρκικών αεροσκαφών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Σαφές μήνυμα «προς όσους επιβουλεύονται την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας», έστειλε από την Καβάλα όπου βρέθηκε σήμερα, ο υπαρχηγός του αρχηγείου Στόλου του πολεμικού ναυτικού, υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός.

Ο κ. Μικρός, σε δηλώσεις του λίγο μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στους ναυτικούς αγώνες του έθνους και την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του ναυάρχου Κωσταντίνου Κανάρη, δήλωσε ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι παρούσες και έτοιμες να υπερασπιστούν αυτά που μας ανήκουν».

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή», συνέχισε ο υπαρχηγός του αρχηγείου στόλου, «να βρίσκομαι στην Καβάλα, σε μια ημέρα μνήμης για το ναυτικό και τους ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους για την πατρίδα μας στις ελληνικές θάλασσες. Είναι οι άνθρωποι που υπεράσπισαν τα θαλάσσια σύνορά μας, το έργο των οποίων καλούμαστε να συνεχίσουμε εμείς, όποτε απαιτηθεί. Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπατριώτες μας, είναι ότι είμαστε εδώ γι’ αυτούς, για τα παιδιά μας και την πατρίδα μας, ώστε αυτή να συνεχίσει να έχει το μέλλον που της αξίζει και της πρέπει».

Ερωτηθείς για το μήνυμα που στέλνουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με τη διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, όπως η «Καταιγίς 2017», τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω, είναι σαφές το μήνυμα το οποίο στέλνουμε μέσα από αυτές τις μεγάλες ασκήσεις. Βρισκόμαστε στο τελείωμα της μεγαλύτερης άσκησης του πολεμικού ναυτικού, η οποία είναι διακλαδική, καθώς μετέχουν όλοι οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων, με τους οποίους έχουμε συνέργεια. Είναι ένα μήνυμα προς τα έξω. Ένας από τους σκοπούς της άσκησης είναι, πέρα από το επιχειρησιακό αντικείμενο, να δείξουμε ότι είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε αυτά που μας ανήκουν».

Ο κ. Μικρός επέβαινε στη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού «Σαλαμίς», η οποία κατέπλευσε νωρίς σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2017», με σκοπό να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του πολεμικού ναυτικού, υπό τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».

Σύσσωμες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Καβάλας, που το 1913 απελευθερώθηκε από το πολεμικό ναυτικό, καλωσόρισαν εγκάρδια τον υπαρχηγό του αρχηγείου Στόλου, τους αξιωματικούς και τους ναύτες της φρεγάτας «Σαλαμίς», που καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο λιμάνι, δέχθηκε την επίσκεψη δεκάδων πολιτών που είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να την θαυμάσουν από κοντά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, παρακολούθησαν δραστηριότητες της άσκησης στην Αλεξανδρούπολη, και στη συνέχεια επισκέφθηκαν συμμετέχοντα στην άσκηση πλοία του πολεμικού ναυτικού στη Σαμοθράκη, στον ‘Αγιο Ευστράτιο και στη Λήμνο.

Περαιτέρω ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, επιβαίνοντες στη φρεγάτα «Ναυαρίνο», παρακολούθησαν αεροναυτικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του στόλου, στο πλαίσιο της εν λόγω άσκησης.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα