18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

“Κατασκοπεύεις” στο facebook;

Όσοι χρησιμοποιούν το Facebook ως μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, πράττουν καλώς. Όσοι, όμως, «κατασκοπεύουν» γνωστούς και φίλους, τότε αρχίζουν να αισθάνονται παράφορη ζήλια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Ιndependent”, το Facebook, όπως και οι άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, με την προυπόθεση ότι οι χρήστες τα αξιοποιούν για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους παλιούς φίλους τους και να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους.

Όταν όμως, το Facebook χρησιμοποιείται ως… «Μεγάλος Αδερφός», για να βλέπει, δηλαδή, ένας χρήστης το… πορτοφόλι του άλλου, ή να παίρνει μία γεύση από το πόσο ευτυχισμένος είναι ένας φίλος του με την σύντροφο ή ερωμένη του, τότε αρχίζει να νιώθει μειονεκτικά απέναντί του.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μισούρι, με επικεφαλής την Μάργκαρετ Ντάφι από την Σχολή Δημοσιογραφίας, μελέτησαν 736 νέους χρήστες του Facebook και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν συγκρίνει κανείς αυτά που κάνει ο ίδιος με αυτά που κάνουν οι άλλοι, τότε η ψυχική του υγεία πλήττεται σε σημαντικό βαθμό.

«Όταν το Facebook χρησιμοποιείται για να βλέπουν οι χρήστες πως είναι η οικονομική κατάσταση των γνωστών τους ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή την σύντροφό του – πράγματα που προκαλούν ζήλια- τότε η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη», τονίσει η Μάργκαρετ Ντάφι και προσθέτει: «Για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε στο Facebook πως φίλοι και γνωστοί απολαμβάνουν πολυτελείς διακοπές, ότι αγόρασαν καινούριο και πανάκριβο αυτοκίνητο, ενώ εμείς δεν έχουμε καταφέρει τίποτε απ΄αυτά, τότε αρχίζουμε να αισθανόμαστε απέναντι τους μειονεκτικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη». Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Computers in Human Behaviour”.

H επικεφαλής της έρευνας εξήρε, παράλληλα, και την χρησιμότητα του Facebook ως μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης επισημαίνοντας ότι αν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να έχει θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους: «Το Facebook μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, αν όμως χρησιμοποιείται για να συγκρίνει κανείς τη ζωή του με αυτή των άλλων, τότε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό,  είναι σημαντικό για τους χρήστες να ξέρουν αυτούς τους κινδύνους ώστε να μπορούν να αποφύγουν αυτό το είδος συμπεριφοράς όταν το χρησιμοποιούν», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα