12.9 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Κρανίου τόπος» τα Κύθηρα

Τα κομμάτια τους μετά την τεράστια οικολογική και οικονομική κατάστροφή προσπαθούν να μαζέψουν οι κάτοικοι των Κυθήρων, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε στο νησί από το πρωί της Παρασκευής.

Σήμερα, τέταρτη ημέρα από την εκδήλωση της φωτιάς, η οποία άρχισε να καίει λίγο μετά τις 10.30 του πρωινού της Παρασκευής έχουν σβήσει σχεδόν όλα τα μέτωπα, ενώ η όποια προσοχή έχει στραφεί στην περιοχή του Μοναστηριού της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.

Από το πρωί, μάλιστα, πραγματοποιούνται ρίψεις από δύο Canadair και ένα ελικόπτερο, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός, πάντως, προκαλεί ανατριχίλα: Όπως έγινε γνωστό, ”στάχτη” έχουν γίνει πάνω από 15.000 στρέμματα, ενώ η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί όταν ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στο φυσικό τοπίο, καθώς κάηκαν χιλιάδες στρέμματα πράσινης χαμηλής βλάστησης, αλλά και δένδρων, ενώ καταστράφηκαν αποθήκες, μελίσσια, αυτοκίνητα, ζώα και κάποια παλιά σπίτια.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική σύμβουλος, εντεταλμένη για τον τουρισμό Μαρία Κασσιμάτη υπογράμμισε ότι ”η ζημιά υπολογίζεται πάνω από 15.000 στρέμματα”, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τον δήμαρχο του νησιού Χαρχαλάκη, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού!

Τα σενάρια της καταστροφής

Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα διερευνά από σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στο νησί.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν στα Κύθηρα χθες το βράδυ και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές.

Σύμφωνα, επίσης, με τον ίδιο, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα