Κροίσοι μετρούν απώλειες που προκαλούν ίλιγγο

Οι δισεκατομμυριούχοι που έχασαν τα λεφτά τους το 2017

Το πάντα έγκριτο «Forbes» μας λέει πως 78 μέλη της περσινής λίστας των δισεκατομμυριούχων είναι πλέον παρελθόν.

Κι αυτός μάλιστα είναι ο μικρότερος αριθμός απωλειών από το 2013, κάτι που δείχνει πως οι μεγιστάνες έχουν πια τον τρόπο τους να κρατούν τα δισεκατομμύριά τους.

Ο καταποντισμός της χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας ευθύνεται για 33 Κινέζους που είδαν την πόρτα της εξόδου από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων της χώρας, πολύ περισσότερους από κάθε άλλο έθνος.

Την ίδια ώρα, εφτά Αμερικανοί είδαν τους δεκαψήφιους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να πέφτουν στα εννιά ψηφία ή και λιγότερο, μεταξύ αυτών ο βασικός εμφιαλωτής της Coca-Cola, Summerfield Johnston Jr, και ο επίτιμος πρόεδρος της Cisco, John Morgridge.

Κανείς δεν έχασε πάντως περισσότερα από την Elizabeth Holmes, η προσωπική περιουσία των 3,6 δισ. δολαρίων της οποίας έπεσε φέτος στο απόλυτο μηδέν! Η παραϊατρική εταιρία που είχε ιδρύσει (Theranos) με τους ελέγχους του αίματος έγινε αντικείμενο έρευνας από αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, οι οποίες κατέληξαν πως τα προϊόντα της δεν δούλευαν όπως διαφημίζονταν.

Για την ώρα λοιπόν, το 50% των μετοχών της εταιρίας της που συνεχίζει να κατέχει δεν αξίζουν τίποτα, αναγκάζοντας τους αναλυτές να εκτιμήσουν φέτος την κεφαλαιοποίηση της Theranos στα 800 εκατ. δολάρια, από τα 9 δισ. που ήταν το 2016! Η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος της περασμένης χρονιάς δεν έχει πια μία, καθώς τόσα χρωστά για την επέκταση της φίρμας της με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνική υποδομή.

Από τους γόνους των ζάπλουτων οικογενειών του πλανήτη, τις σοβαρότερες απώλειες μετρά ο Jonathan Harmsworth, κληρονόμος της βρετανικής εφημερίδας (και της ιστοσελίδας) «Daily Mail», αλλά και ο Lee Man Tat, επίσης κληρονόμος της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής κινεζικών σαλτσών, του Lee Kum Kee Group με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Όσο για τους παρακάτω, έχουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθούν…

Ο Κινέζος Hung Yau Lit είδε την περσινή του περιουσία των 1,3 δισ. δολαρίων να συρρικνώνεται στα 745 εκατ. δολάρια το 2017, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας του Regina Miracle International καταποντίστηκε κατά 45%. Ο Hung παραμένει ο βασικός προμηθευτής των προϊόντων της Victoria’s Secret και του Calvin Klein και δεν του βγήκε καθόλου η μεταφορά της μονάδας του από την Κίνα στο Βιετνάμ, καθώς η παραγωγικότητα μειώθηκε στο ελάχιστο…

Ο Νιγηριανός Femi Otedola είδε τα 1,8 δισ. δολάριά του το 2016 να εξανεμίζονται και το 2017 τον βρήκε με 275 εκατ. στον λογαριασμό του, καθώς η πετρελαϊκή του (Forte Oil) απώλεσε το 83% της χρηματιστηριακής της αξίας και το εθνικό νόμισμα της Νιγηρίας απώλεσε το 37% του στην ισοτιμία του με το δολάριο. Μόνο που ο Femi Otedola ξέρει από χασούρες, καθώς ήδη από το 2009 μπαινοβγαίνει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη…

Όσο για τον Ιάπωνα Naruatsu Baba, απώλεσε τη μισή του περιουσία (από τα 1,2 δισ. δολάρια το 2016 στα 690 εκατ. το 2017) βλέποντας την αξία της φίρμας του με τα videogames (Colopl) να μειώνεται κατά 38% αυτή τη χρονιά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Baba ρίχνει ό,τι έχει και δεν έχει στην επόμενη γενιά των παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας, κι έτσι όλα τα στοιχήματα αν θα του βγει είναι ακόμα ανοιχτά…

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Η ένωση που δημιουργεί Κολοσσό

Τη συγχώνευση της Μύθος με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία που παράγει και διανέμει τη FIX θα ανακοινώσουν σύμφωνα με πληροφορίες του Fpressεντός εντός της ημέρας η Carlsberg που ελέγχει την Μύθος και ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας κ. Γιάννης Χήτος.  Στη νέα εταιρία που θα προκύψει και θα έχει την επωνυμία Νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία  η Carlsberg […]