15.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρυφό τούνελ ξεκλειδώνει τα μυστικά των Μάγια

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τούνελ κάτω από την πυραμίδα Kukulkan οδηγεί σε ένα cenote -υπόγειο σπήλαιο με κρυστάλλινα νερά- στα φημισμένα ερείπια της πολιτείας Chichen Itza, που αποτελούσε πολιτικό θρησκευτικό, πολιτιστικό και στρατιωτικό κέντρο του σπουδαίου αυτού πολιτισμού

Ένα μυστηριώδες πέρασμα που είχε σφραγιστεί από τους Μάγια ανακαλύφθηκε στο βάθος ενός μεγάλου ναού χτισμένου εδώ και 1.000 χρόνια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τούνελ κάτω από την πυραμίδα Kukulkan, του «φτερωτού φιδιού» και μίας από της σημαντικότερες θεότητες της Κεντρικής Αμερικής, οδηγεί σε ένα cenote -υπόγειο σπήλαιο με κρυστάλλινα νερά- στα φημισμένα ερείπια της πολιτείας Chichen Itza, που αποτελούσε πολιτικό θρησκευτικό, πολιτιστικό και στρατιωτικό κέντρο του σπουδαίου αυτού πολιτισμού.

Εκφράζουν παράλληλα, την ελπίδα ότι αυτή η ανακάλυψη θα ξεκλειδώσει μυστικά του εξαφανισμένου πολιτισμού, όταν τελικά αυτό το πέρασμα ανοίξει και εξερευνηθεί.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το πέρασμα, ενώ εξερευνούσαν μία περιοχή που δεν είχαν δει ξανά πριν σε υπόγειους λαβυρίνθους στον αρχαιολογικό χώρο της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό. Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας απεικόνισης, με ένα είδος ραντάρ που στέλνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαμέσου των τοίχων και άλλα αρχιτεκτονικά υλικά της πυραμίδας και του περίβολού της, προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις υπόγειες βασικές δομές του ναού.

Καθώς γνωρίζουν πλέον ότι το τούνελ υπάρχει, ωστόσο ελπίζουν να βρουν μία είσοδο στο πέρασμα, προκειμένου να το εξερευνήσουν με φυσικό τρόπο διά ζώσης. Το πέρασμα βρέθηκε μέσω ενός μικρότερου νεκρικού θαλάμου γνωστού ως Οστεοφυλακίου, αν και ακόμη είναι φραγμένο.

Ο ενάλιος αρχαιολόγος Γκιγιέρμο ντε Άντα δήλωσε στην El Universal: «Μέσω αυτού του δωματίου μπορούμε να εισέλθουμε στο σπήλαιο κάτω από το οικοδόμημα αυτό και να εντοπίσουμε το πέρασμα και εκεί θα δούμε το κλειστό πέρασμα, το οποίο πιθανότατα έκλεισαν οι ίδιοι οι Μάγια. Θα μπούμε ξανά και εκείνη τη στιγμή θα προσπαθήσουμε να το ανοίξουμε για να δούμε αν οδηγεί στην είσοδο του cenote κάτω από το κάστρο»

«Πρώτα θέλουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει, καθώς κανείς δεν το έχει δει. Έχουμε μόνο εικόνες. Στη συνέχεια πρέπει να το εξερευνήσουμε», πρόσθεσε.

Ο ντε Άντα επεξεργάζεται το πρότζεκτ για τον Μεγάλο Ύφαλο των Μάγια, το οποίο έχει αποφέρει έναν αριθμό μεγάλων ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, ενώ η ομάδα έχει δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη για τα υπόγεια σπήλαια και τις σήραγγες.

Τα cenotes είναι φυσικές καταβόθρες που δημιουργούνται από τη διάβρωση που δημιουργεί η ροή υπόγειων υδάτων συνήθως σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Οι Μάγια πιστεύεται ότι στα σπήλαια αυτά πραγματοποιούσαν θρησκευτικές τελετές προς τιμήν των θεών, αλλά και ανθρωποθυσίες.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει χιλιάδες σπήλαια στη χερσόνησο Γιουκατάν, με πολλά από αυτά να χρησιμοποιούνται ως τουριστικές ατραξιόν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας μυστηριώδης διάδρομος ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό της Πυραμίδας του Χέοπα στην Γκίζα, περισσότερα από 4.000 χρόνια αφότου χτίστηκε.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα