«Λίφτινγκ» Ιβάν στο «Κόκκινο σπίτι»

Η επένδυση του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στο ιστορικό κτήριο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ανακατασκευή του θρυλικού Μεγάρου Λόγγου ή αλλιώς του «Κόκκινου Σπιτιού» στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη και αναμένεται να μετατραπεί στο «στρατηγείο» του επιχειρηματία.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την μετατροπή του Κόκκινου Σπιτιού ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 και απαιτήθηκε πολύ χρόνος για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερης μορφής αρχιτεκτονικό κτίριο.

‘Ετσι για να ληφθεί η άδεια αλλαγής χρήσης του Μεγάρου, από κατοικία σε χώρους γραφείων, απαιτήθηκε να ληφθούν εγκρίσεις τόσο από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονία, όσο και από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών Έργων και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων.

Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019, ενώ η αγορά του στοίχισε στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το Κόκκινο Σπίτι που βρίσκεται απέναντι από το ναό της Αγίας Σοφίας στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 31 και Ερμού 52 δεν είναι ένα απλό σπίτι… αλλά όπως λένε οι ντόπιοι ένα στοιχειωμένο σπίτι, με μεγάλη ιστορία.

Το σπίτι άρχισε να χτίζεται το 1926 από τον εργολάβο Ναούμ Κωστόπουλο (οικοδομική εταιρεία Νέων Χωρών) για λογαριασμό της οικογένειας Ιωάννη Λόγγου, γνωστού βιομηχάνου κλωστοϋφαντουργίας εκείνης της εποχής.

Το αρχικό σχέδιο κατασκευής του προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά αργότερα ο ιδιοκτήτης ζήτησε να κατασκευαστεί και τρίτος όροφος.

Διέθετε τρία καταστήματα στο ισόγειο, δύο διαμερίσματα στον 1ο όροφο, δύο διαμερίσματα στον 2ο όροφο και ένα οροφοδιαμέρισμα στον 3ο όροφο με ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι.
Στο ισόγειο λειτουργούσε το καφενείο «Ερμής», το οποίο υπήρξε χώρος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης.

Ο θρύλος, αναφέρει ότι η «Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, ενώ η βιομηχανική μονάδα κλωστοϋφαντουργίας του ιδιοκτήτη του σπιτιού καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το σπίτι θεωρείται από πολλούς στοιχειωμένο.

Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται, βρικόλακες και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι, φήμες όμως που ουδόλως φαίνεται να επηρέασαν τον κ. Σαββίδη, ο οποίος εκτός από την αγορά έχει επενδύσει άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για την αλλαγή της χρήσης του κτιρίου, στο οποίο πλέον θα στεγάζονται οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

πηγή: Insider.gr

Σχετικά άρθρα