23.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λας Βέγκας: Τα χρέη στο τζόγο προκάλεσαν το μακελειό με τους 69 νεκρούς;

Δεκάδες αυτόματα όπλα, στρατιωτικά τυφέκια και πυρομαχικά στο πάτωμα παρέπεμπαν σε σκηνικό από πολεμική ζώνη στη Μέση Ανατολή. Κι όμως, ο χώρος όπου βρέθηκαν όλα αυτά ήταν ένα δωμάτιο στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay στο Λας Βέγκας και ο κάτοχος όλων των όπλων, αλλά και ακόμη περισσότερων που βρέθηκαν στο σπίτι του (συνολικά 42 όπλα) ήταν ο 64χρονος εκατομμυριούχος πρώην λογιστής, Στίβεν Πάντοκ, που αφαίρεσε τις ζωές 59 ανθρώπων τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι πρώτες εικόνες από τα όπλα που είχε ο μακελάρης του Λας Βέγκας και δημοσιεύθηκαν από μία δημοσιογράφο της Boston 25 στο Twitter πραγματικά σοκάρουν, καθώς όπως φαίνεται, το αιματοκύλισμα ήταν σχεδιασμένο από καιρό.

Στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο διακρίνονται τα δύο από τα 23 αυτόματα όπλα που χρησιμοποίησε ο 64χρονος Πάντοκ για να σκορπίσει τον θάνατο στους ανυποψίαστους θεατές της συναυλίας κάντρι που γινόταν απέναντι από το ξενοδοχείο.

Μαζί με τα όπλα βρέθηκε και ένα σφυρί με το οποίο ο δράστης έσπασε το τζάμι του δωματίου του για να μπορεί να έχει ελεύθερο πεδίο βολής.

Σε νέες φωτογραφίες φαίνεται το άψυχο κορμί του Πάντοκ στο πάτωμα του δωματίου του. Φοράει μια μακριά καφέ μπλούζα, μαύρο παντελόνι και παντόφλες ενώ στα χέρια του βλέπει κανείς μαύρα γάντια.

Σε μια άλλη φωτογραφία που δείχνει τις οργανωμένες κινήσεις του 64χρονου φαίνονται δύο καρέκλες ενωμένες σαν να έχουν σχηματίσει μια κοιλότητα στην οποία μέσα ο Πάντοκ έβαζε τα όπλα του.

Όμως ο Πάντοκ δεν είχε αφήσει τίποτα στην τύχη: Σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Κλαρκ, Τζόσεφ Λομπάρντο, είχε τοποθετήσει κάμερες τόσο μέσα όσο και έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου Μάνταλαϊ Μπέι Ρεσόρτ.

«Πιθανώς για να παρακολουθεί εάν πλησιάζει κάποιος», δήλωσε ο σερίφης, που αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τα κίνητρά του το τελευταίο σενάριο αναφέρεται στο πάθος του συνταξιούχου με τον τζόγο με αμερικανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι είχε κάνει πληρωμές χιλιάδων δολαρίων τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του μακελειού στο Λας Βέγκας. Μυστήριο, παράλληλα, αποτελεί η μεταφορά ενός ποσού 100.000 δολαρίων στις Φιλιππίνες, την πατρίδα της συντρόφου του, λίγες ώρες πριν την επίθεση που άφησε πίσω της 59 νεκρούς. Για το λόγο αυτό εξάλλου οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν τη σύντροφο του Πάντοκ «πρόσωπο ενδιαφέροντος» περιμένοντας να την ανακρίνουν για την υπόθεση.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο μακελάρης πυροβολούσε αδιακρίτως συνολικά για 9-11 λεπτά αν και ο συνολικός χρόνος από την πρώτη στιγμή που άρχισε να πυροβολεί μέχρι την αυτοκτονία του ήταν 72 λεπτά.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στάθηκαν τυχερές στον εντοπισμό του δωματίου του 64χρονου μέσα στα περισσότερα από 3.000 δωμάτια του Mandalay Bay, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ανιχνευτές καπνού από τις καπνισμένες κάννες των όπλων του Πάντοκ.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ορισμένα από τα 23 όπλα που είχε στο δωμάτιό του ο Πάντοκ είχαν έναν μηχανισμό που ονομάζεται bumb-stock με τον οποίο τα ημιαυτόματα όπλα μπορούν να γίνουν αυτόματα και έτσι να ρίξουν έως 800 σφαίρες το λεπτό.

Ο εν λόγω μηχανισμός είναι νόμιμο να αγοραστεί από όποιον το θέλει στις ΗΠΑ, προκειμένου έτσι να παρακάμψει την αυστηρή νομοθεσία για τα πλήρως αυτόματα όπλα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποτελεί άλυτο γρίφο για τις αρχές είναι το κίνητρο του 64χρονου μακελάρη. Όσο και αν το Ισλαμικό Κράτος επιμένει ότι ο Πάντοκ -τον οποίο σε νέο μήνυμά του ονοματίζει ως Αbu Abd Al bar Al Amriki- είναι «στρατιώτης» του, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ηγέτη των τζιχαντιστών Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τους οδηγεί προς τη συγκεκριμένη εκδοχή.

Ο Πάντοκ είχε δίπλωμα πιλότου και άδεια για κυνηγετικό όπλο που είχαν εκδώσει οι αρχές της Πολιτείας της Αλάσκας.

Το μόνο αξιοσημείωτο στη βιογραφία του πριν από την Κυριακή ήταν το γεγονός πως ο πατέρας του, ο Πάτρικ Πάντοκ, ήταν ληστής τραπεζών τον οποίο καταζητούσε το FBI τη δεκαετία του 1960, αλλά δεν είχε στενή σχέση με τα παιδιά του, διαβεβαίωσε ο αδερφός του Έρικ Πάντοκ.

«Είμαστε κατάπληκτοι, είναι λες κι ένας αστεροειδής να έπεσε πάνω στα κεφάλια των μελών της οικογένειάς μας», είπε στο CNN. «Δεν είχε καμιά σχέση με οποιαδήποτε πολιτική ή θρησκευτική οργάνωση. Απ’ όσο μπορώ να πω δεν ήταν οπαδός της ανωτερότητας της λευκής φυλής, και τον ξέρω 57 χρόνια!», συμπλήρωσε.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα