15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπολ αξίας 20 εκ. ευρώ στην Κίνα!

Ένα εξαιρετικά σπάνιο μπολ από την εποχή της Δυναστείας Τσινγκ, ένα από τα τρία γνωστά στο είδος του, θα μπορούσε να πωληθεί σε δημοπρασία τον Απρίλιο περίπου 20 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για ένα κινεζικό κεραμικό, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Το κομψότατο μπολ στο οποίο κυριαρχεί το ροζ χρώμα, διαμέτρου 14.7 εκατοστά, είναι διακοσμημένο με falangcai, ένα είδος σμάλτου που συνδυάζει κινεζικές και ευρωπαϊκές τεχνικές όπως λουλούδια, κυρίως νάρκισσοι, που δεν εμφανίζονται συχνά στην κινεζική πορσελάνη.

Οι δουλειές των οίκων δημοπρασιών παρουσιάζουν εξαιρετική άνθηση στην πάλαι ποτέ βρετανική αποικία, καθώς Ασιάτες αγοραστές δεν διστάζουν να ξοδέψουν ολόκληρες περιουσίες. Διαμάντια, τσάντες και αρχαία κεραμικά πωλούνται έναντι αμύθητων ποσών. Ειδικοί του οίκου Σόθμπις στο Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι το παμπάλαιο μπολ το οποίο χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Κανγκσί το 1720, θα μοσχοπουληθεί στις 3 Απριλίου.

«Είναι βέβαιο ότι οι μεγαλύτεροι συλλέκτες κινεζικής πορσελάνης θα δώσουν το παρόν. Αναμένουμε σκληρό ανταγωνισμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ασιατικού υποκαταστήματος του Οίκου Σόθμπις, Νίκολας Τσόου.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, το μπολ κατασκευάσθηκε σε αυτοκρατορικό εργαστήριο μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου από μία μικρή ομάδα καλλιτεχνών με την βοήθεια Ιησουϊτών που είχαν ταξιδέψει από την Ευρώπη εξοπλισμένοι με δικές τους τεχνικές και υλικά. Τον περασμένο Οκτώβριο ένα μπολ 1.000 χρόνων από την εποχή της Δυναστείας Σονγκ πουλήθηκε για 32 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για ένα κινεζικό κεραμικό. Το 2014, ένας μεγιστάνας από τη Σανγκάη, γνωστός για τα ιλιγγιώδη ποσά που προσφέρει στις δημοπρασίες, αγόρασε μία κούπα κρασιού από την εποχή της Δυναστείας Μινγκ αντί 30 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα