Να γιατί άρχισε να ερωτεύεται ο άνθρωπος

Επιστήμονες δίνουν την απάντηση

Μπορεί ο έρωτας να ήταν μέχρι τώρα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας, μια νέα έρευνα έρχεται όμως να το εξηγήσει κι αυτό.

Και μας λέει πως η παράξενη αυτή αίσθηση ήταν πιθανότατα το σημείο-κλειδί στην εξέλιξή μας.

Για πρώτη φορά, ερευνητές βρήκαν ενδείξεις «μιας φυσικής επιλογής που προώθησε τον έρωτα στην ανθρώπινη εξέλιξη», καθώς αύξανε τις πιθανότητες της απόκτησης οικογένειας. Και της διατήρησή της.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια «πρωτόγονη» φυλή της Τανζανίας που δεν χρησιμοποιεί καμία μέθοδο αντισύλληψης και βρήκαν πως οι πιο παθιασμένοι σύντροφοι έχουν περισσότερα παιδιά.

Η έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες στον κόσμο των πρωτευόντων, εκεί όπου οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο συντρόφων αποτρέπουν τα αρσενικά από το να σκοτώνουν τα μωρά τους.

Η φυλή των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Τανζανίας ζει με παρόμοιο τρόπο εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια, παρέχοντας τη βάση για εξελικτικές συγκρίσεις και αναγωγές στους προϊστορικούς προγόνους μας.

«Η έρευνά μας ρίχνει νέο φως στον ρόλο που είχε ο έρωτας στο ανθρώπινο εξελικτικό παρελθόν», έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Psychology».

Ο δρ Piotr Sorokowski μελέτησε τους τρεις παράγοντες που μετρούν το βάθος του έρωτα, την οικειότητα, το πάθος και τη δέσμευση, και τους συνέκρινε με τον αριθμό των παιδιών που είχαν τα ζευγάρια της έρευνάς του. Και βρήκε πως υπήρχε ευθεία αναλογία μεταξύ των χαρακτηριστικών του έρωτα και του αριθμού των παιδιών, όπως ακριβώς υποθέτει η θεωρία που συνδέει το πάθος με τη συχνότητα των σεξουαλικών συνευρέσεων.

«Παρά τους περιορισμούς της, η έρευνά μας ήταν η πρώτη εμπειρική εξέταση ενός πολύ σημαντικού θέματος, το οποίο καλεί σε περαιτέρω εργασία σε αυτόν τον τομέα», καταλήγουν. Κάτι αντίστοιχο είχε βρει και μελέτη του University College London, που έδειξε πως τα πρωτεύοντα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταφεύγουν σε παιδοκτονίες, ένα μοτίβο που σταματά όμως όταν επιδίδονται σε μονογαμικές σχέσεις.

Όταν αγαπήσει και δεσμευτεί ο πίθηκος, τότε βρίσκει δυσκολότερο να σκοτώσει τα παιδιά του, που δεν είναι παρά καρπός του έρωτά του με τη σύντροφό του. Ο έρωτας, μας έλεγε η προηγούμενη μελέτη, είναι ένα σημαντικό συναίσθημα για τα πρωτεύοντα που επικρατεί στα ένστικτά τους…

Η Robin Dunbar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει πάει το πράγμα ακόμα πιο μακριά, λέγοντάς μας πως ο έρωτας επέφερε εξελικτικές αλλαγές στον εγκέφαλό μας ως είδος, ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε μονογαμικές σχέσεις και δεσμούς εφ’ όρου ζωής…

Σχετικά άρθρα