Νεκρά πολλά άγρια ζώα από τις πυρκαγιές

Σε «συναγερμό» οι κτηνίατροι

Μεγάλος αριθμός άγριων ζώων, όπως χελώνες, φίδια, αλεπούδες και ζαρκάδια πέθαναν εξαιτίας των πυρκαγιών που σημειώθηκαν το φετινό καλοκαίρι στα ελληνικά δάση, ενώ πολλά είναι τα ζώα (οικόσιτα και μη), που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας διαθέτει όλο το δίκτυο για τη διάσωση των καμένων ζώων και οι κτηνίατροι βρίσκονται σε «συναγερμό» προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

«Ενημερωθήκαμε πως ένας μεγάλος αριθμός άγριων ζώων έχει ήδη καταλήξει. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό της καταστροφής, διότι εάν εξαιρέσουμε τις χελώνες που δεν εξαϋλώνονται, αφήνουν δηλαδή απομεινάρια, υπάρχουν ζώα που εξαϋλώνονται και μετά τη φωτιά δεν βλέπεις τίποτα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του ΔΣ της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας, Θοδωρής Καναβός.
Επίσης, υποστήριξε πως υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κάποια είδη από ορισμένες περιοχές, καθώς λόγω των πυρκαγιών «έχουν καεί μάνες και νεογέννητα ζώα» ενώ για αρκετά, αυτή ήταν η αναπαραγωγική περίοδος.

Σύμφωνα με τον κ. Καναβό, τα τελευταία χρόνια, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λειτουργεί πρόγραμμα για την περίθαλψη όλων των εγκαταλελειμμένων ζώων μετά από πυρκαγιές, αλλά και από τροχαία ατυχήματα.

Τα ονόματα και τα τηλέφωνα των κτηνιάτρων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δέχονται στα ιατρεία τους ζώα που έχουν τραυματιστεί από τις πυρκαγιές, έχουν αναρτηθεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα