Ξαναελέγχονται όσοι πήραν απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τσεκάρει ξανά τους δικαιούχους

Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ που χορηγήθηκαν σε 1,3 εκατ. φορολογουμένους με τα εκκαθαριστικά του 2017 θα περάσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου από το κόσκινο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το insider.gr μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και πριν έρθουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, η ΑΑΔΕ θα έχει προχωρήσει σε επανεξέταση και επανέλεγχο των εκπτώσεων κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που είχαν χορηγηθεί με τα εκκαθαριστικά του 2017 σε όσους δήλωσαν πολύ χαμηλά εισοδήματα για το 2016 καθώς επίσης και των απαλλαγών ΕΝΦΙΑ που χορηγήθηκαν σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Ο επανέλεγχος των εκπτώσεων προβλέπεται με διάταξη που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Βουλή η οποία προβλέπει ότι ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 οι εκπτώσεις που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού θα επανεξεταστούν με βάση τις εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016.

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθούν μεταβολές στα στοιχεία για τα εισοδήματα των φορολογουμένων, οι οποίες θα θέτουν εκτός προϋποθέσεων απαλλαγής, δηλαδή εκτός εισοδηματικών ορίων φορολογουμένους που έλαβαν τις συγκεκριμένες απαλλαγές, αυτές θα ακυρώνονται.

Αμέσως θα εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και οι φορολογούμενοι θα καλούνται να καταβάλουν ολόκληρα τα ποσά του φόρου.

Σχετικά άρθρα