«Ξεμπλοκάρεται» η επένδυση Σαββίδη

Βγαίνει άκρη με την γραφειοκρατεία για το Παλιούρι!

Μπορεί εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη να έχει εξασφαλίσει από τον Σεπτέμβρη του 2013 την εμπορική εκμετάλλευση παραθαλάσσιας περιοχής στο Παλιούρι, ωστόσο μέχρι και σήμερα ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχει μπλέξει σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ένα πολύ κρίσιμο βήμα ενόψει της επένδυσης 80 εκατομμυρίων του Ιβάν Σαββίδη, καθώς δόθηκε «διπλή» έγκριση της χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς επίσης και της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο.

Στην απόφαση, την οποία υπογράφει η υπουργός κ. Λυδία Κονιόρδου, εγκρίνοντας τη μελέτη χωροθέτησης και τη ΜΠΕ, ορίζεται ότι για την παρακολούθηση και εκτέλεση αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, καθώς και εργασιών προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων στο πλαίσιο του έργου, θα πρέπει να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κύριου του έργου (βλ. επένδυση σε Ελληνικό, Αφάντου κ.α.).

Στους όρους που θέτει η σχετική απόφαση είναι καταρχάς να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών στην παραλία, της περιοχής, όπου χωροθετείται το επενδυτικό σχέδιο. Επιπλέον, πριν από την έναρξη των εκσκαφικών εργασιών, για την οικοδόμηση των κτισμάτων στην περιοχή όπου αυτά χωροθετούνται, σύμφωνα με το σχετικό masterplan της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, να προηγηθούν δοκιμαστικές τομές, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εν λόγω εκσκαφικών εργασιών.

To υπουργείο Πολιτισμού θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών των έργων, οι οποίες θα πρέπει να να γίνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με την εποπτεία αρχαιολόγων, τους οποίους θα ορίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα πρέπει να διακοπούν και να επακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η πορεία των έργων, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ οι οριστικές μελέτες όλων των επιμέρους έργων και εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών κατασκευών, όπως προβλέπονται στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), καθώς και για της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Αντίστοιχα, όλες οι απαραίτητες για την κατασκευή του λιμενικού έργου εκσκαφικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν με εποπτεία υπαλλήλου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η δαπάνη του οποίου θα βαρύνει τον φορέα του έργου.

Επισημαίνεται εδώ ότι το ακίνητο, που προσφέρεται για την ανάπτυξη μιας μικτής τουριστικής επένδυσης, με τη λειτουργία health resort, δημιουργία πολυτελών εξοχικών κατοικιών, μαρίνας κ.τ.λ. κατέληξε στον όμιλο Σαββίδη το φθινόπωρο του 2013, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Στην επένδυση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανακαίνιση και λειτουργία του Ξενία Παλιουρίου, κενού την τελευταία 25ετία και χαρακτηρισμένου ως μνημείου από το 2008, (σ.σ. παραχωρείται για 99 έτη), για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από πέρυσι το καλοκαίρι η αρχιτεκτονική προμελέτη και προκαταρκτική στατική μελέτη προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την επισκευή και ανακαίνισή του.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά άρθρα