14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι “βασίλισσες” που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο

Ο διαγωνισμός ομορφιάς Μις Υφήλιος είναι ο σημαντικότερος παγκόσμιος διαγωνισμός ομορφιάς και οι εστεμμένες εκτός από το να διαφημίζουν την γυναικεία ομορφιά, έχουν ως ρόλο να προωθούν και να μάχονται για υψηλά ιδανικά, όπως η παγκόσμια ειρήνη και η αντίσταση κατά της βίας.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν αποδεικνύουν ακριβώς αυτόν το υπεύθυνο ρόλο τους.

Παουλίνα Βέγκα

http://www.espressonews.gr/sites/default/files/field/image/e34r32r4t_2.jpg

Η Παουλίνα Βέγκα όταν φόρεσε το πολυπόθητο στέμμα στον πρόσφατο διαγωνισμό ομορφιάς, κατακτώντας τον τίτλο της «Μις Υφηλίου», ευχήθηκε να υπάρχει παγκόσμια ειρήνη. Η επιθυμία που εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, καταχειροκροτήθηκε από κοινό και κριτικούς. Όμως η Κολομβιανή Μις Υφήλιος έχει πλέον την ευκαιρία να κάνει τη φιλοδοξία της πραγματικότητα, καθώς οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) στην Κολομβία τής πρότειναν να συμμετάσχει στις συνομιλίες για να προσφέρει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2012.

Ιρέν Σάεζ

http://www.e-typos.com/files/1/2015/02/12/aa09f9b406427a88b61ebe533c2b65d7.jpg

Η 22χρονη φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν είναι η μόνη «βασίλισσα της ομορφιάς» που θέλει να συμβάλει για να υπάρξουν αλλαγές. Όταν η Ιρέν Σάεζ στέφθηκε Μις Υφήλιος, ο διεθνής Τύπος έγραφε «η Μις Υφήλιος από τη Βενεζουέλα υποστηρίζει πως θα εργαστεί για την παγκόσμια ειρήνη». Η Σάεζ έγινε δήμαρχος, υποψήφια πρόεδρος και κυβερνήτης προτού χάσει τον προεδρικό θώκο από τον Ούγκο Τσάβες το 1998. Το 1995, οι «Times» του Λονδίνου την ανακήρυξαν ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου.

 

Πιο πρόσφατα, η Μις Βενεζουέλα 2005, Αντζέλικα Χερνάντεζ Ντόρεντορφ, ξεκίνησε διαδικτυακή εκστρατεία κατά της βίας με τη συμπαράσταση γυναικών από όλο τον κόσμο, κυρίως μοντέλων και εστεμμένων. Η ετικέτα #Μις για την ειρήνη έγινε θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν τον Ιανουάριο του 2014 δολοφονήθηκε η Μόνικα Σπέαρ και τον Φεβρουάριο η Χένεσις Καρμόνα, και οι δύο μοντέλα.

Γκουλ Πανάγκ

http://www.e-typos.com/files/1/2015/02/12/images-68968.jpg

Η Γκουλ Πανάγκ, η Μις Ινδία 1999 και ηθοποιός του Μπόλιγουντ, είναι υπεύθυνη στη μη κυβερνητική οργάνωση «Colonel Shamsher Singh», με στόχο την καταπολέμηση μιας σειράς θεμάτων, από τη φυλετική ανισότητα μέχρι την κακοποίηση. Το 2014 τερμάτισε τρίτη στην εκλογική περιφέρειά της στις γενικές εκλογές. Αν και η πορεία της δεν ήταν εντυπωσιακά νικηφόρα η ίδια συνεχίζει να μάχεται με όλα τα μέσα. Πριν από λίγες ημέρες οργάνωσε διαδήλωση με μηχανές, καλώντας όλες τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν τις ίδιες αξιώσεις με τους άνδρες.

Αρκετές «βασίλισσες ομορφιάς» έχουν αναδειχθεί από το διαγωνισμό «Μις Αμερική» και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με τον ακτιβισμό.

Η Λορίν Νέλσον (2007) συνεργάστηκε με την αστυνομία της Νέας Υόρκης για την ασφάλεια του Διαδικτύου, η Ερικα Ντάνλαπ (2004) ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό οργανισμό που ασχολείται με την κοινωνική ανάπτυξη δεξιοτήτων και η Κάθριν Σίντλ (1998) έγινε ακτιβίστρια κατά της μετάδοσης του AIDS.

Λινόρ Αμπαρζίλ: Κατήγγειλε το βιασμό της

http://kourdistoportocali.com/storage/photos/w_800px/201403/p4-abargil-a-20140325-1.jpg

Η στέψη της από το Ισραήλ ως Μις Υφήλιος το 1998 είχε επισκιαστεί από ένα τραγικό γεγονός. Η 18χρονη τότε Λινόρ, έξι εβδομάδες πριν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, είχε πέσει θύμα βιασμού, ωστόσο αρνήθηκε να σωπάσει. Με το ντοκιμαντέρ που έφτιαξε «Θαυμαστή Μις Κόσμος» περιγράφει την ιστορία της και παράλληλα πώς λειτουργεί ο βρόμικος, αλλά… θαυμαστός κόσμος του μόντελινγκ. Η Λινόρ ασχολήθηκε κάποια χρόνια με το χώρο της μόδας, όμως τελικά αποφάσισε να σπουδάσει νομικά και να βοηθήσει κι άλλα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. «Ο κόσμος γελάει με τις εστεμμένες επειδή λένε πως θέλουν να σώσουν τον κόσμο και κουνούν πολύ κομψά τα χέρια τους όταν χαιρετούν. Πραγματικά πιστεύω πως όποιος αποκτά οποιαδήποτε δύναμη σε αυτό τον κόσμο θα πρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει τον κόσμο, ακόμη κι αν αυτό αλλάξει μόνο έναν άλλο άνθρωπο», έχει δηλώσει παλιότερα σε συνέντευξή της.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα