21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2017

Αν είσαι πλούσιος, όλες οι χρονιές είναι καλές για το… πορτοφόλι σου. Κάποιες, όμως, είναι ιδιαιτέρως καλές και το 2017 είναι μέσα σε αυτές.

Αυτό αποδεικνύει η αύξηση της ζήτησης για πολυτελή αγαθά κατά 5% τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bain & Company. Επιπλέον, οι πλουσιότεροι άνθρωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι ανήκουν στο 10% του πληθυσμού με τα υψηλότερα εισοδήματα, είδαν την περιουσία τους να γιγαντώνεται κατά 40% το 2017, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της Fed.

Σε περιβάλλον οικονομικής αναπτυξης, η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών άνοιξε ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με το CNN Money. Ιδιαίτερα ευνοημένοι βγήκαν είχαν την οικονομική άνεση να προβούν σε μια σειρά από επενδύσεις που αποδείχθηκαν πολύ καλό «στοίχημα» το έτος που πέρασε.

Η ΑΓΟΡΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ

Ο δείκτης S&P 500 στις ΗΠΑ έχει καταγράψει άλμα 20% από την αρχή του έτους, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο -κατά 25%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «εύκολου» πλούτου είναι, επίσης, το Bitcoin, το οποίο δικαίωσε και με το παραπάνω τους τολμηρούς. Σημειώνεται ότι από τα 700 δολάρια που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, σήμερα βρίσκεται στα 16.000 δολάρια αποφέροντας συγκλονιστικά κέρδη σε όσους επένδυσαν στο ξεκίνημα του κρυπτονομίσματος.

«ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ»

Σε υψηλά πολλών ετών αναρριχήθηκαν οι τιμές των ακινήτων το 2017 στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τον δείκτη Case-Shiller. Ειδικά στο Σιάλτ αλλά και το Σαν Φρανσίσκο, η εκτίναξη των τιμών ήταν εντυπωσιακή είναι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ισχυρά κέρδη στη Wall Street. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τα χρηματοοικονομικά κέντρα.

Όπως σημειώνει το CNN Money, παρότι η ιδιοκτησία είναι μια συνήθης πηγή πλούτου για τη μεσαία τάξη, συνήθως τα ακίνητα βρίσκονται στα χέρια ατόμων υψηλότερης εισοδηματικής κλίμακας. Σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία, ακίνητα κατέχουν το 78,4% των οικογενειών με εισοδήματα που υπερβαίνουν τον μέσο όρο, ενώ για όσους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται στο 49,5%.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ

Την ώρα που τα χρηματιστήρια ανθούν, οι αποδοχές των μισθωτών παραμένουν στάσιμες -όταν δεν μειώνονται.
Συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανήθηκε για μισθούς παραμένει στα χαμηλά επίπεδα της ύφεσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισθωτοί δεν συμμετέχουν με αξιώσεις στην «πίτα» της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι επιχειρηματίες, αντιθέτως, ευνοούνται ιδιαίτερα από την έντονη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων που σημειώνεται τον τελευταία χρόνο. Πιο ευνοϊκή διαμορφώνεται, επίσης, και η νομοθεσία στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τραμπ που έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις εταιρείες περιβάλλον.

Πηγή: insider.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα