Ο Κιμ απειλεί τον Τραμπ!

«Θα σας… καταρρίψουμε» είναι το τελευταίο μήνυμα προς τις ΗΠΑ

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απειλές, κλιμακώνοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Έπειτα από την κόντρα Κιμ Γιονγκ Ουν-Ντόναλντ Τραμπ και τους εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη χώρα του και απείλησε ότι η Πιόνγκγιανγκ έχει δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ακόμη και αν βρίσκονται εκτός του ενάεριου χώρου της.

Όπως είπε ο Ρι Γιονγκ Χο, «την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ υποστήριξε ότι η ηγεσία μας δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη και ως εκ τούτου κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην χώρα μας. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου».

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη θα απαντηθεί τότε», σε μια απευθείας του αναφορά στο tweet του Τραμπ.

«Με δεδομένη την κήρυξη πολέμου από τον Τραμπ, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ανώτατου ηγέτη της DPRK (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας)», συνέχισε ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ επέκτεινε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να απαντά χαρακτηρίζοντάς τον «Αμερικανό γεροξεκούτη».

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε απειλήσει ότι θα εξετάσει αν θα λάβει τα πιο σκληρά αντίμετρα, ενώ πρόσθεσε ότι «η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να καταστρέψει τελείως τη Βόρεια Κορέα με έπεισε, αντί να με τρομάξει ή να με σταματήσει, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων».

Τις δηλώσεις του Κιμ ακολούθησε μια επίδειξη δύναμης από το αμερικανικό κράτος, με αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer συνοδευόμενα από μαχητικά να πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας.

ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΚΗΡΥΞΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κατίνα Άνταμς, μιλώντας στο CNNi, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν κηρύξει πόλεμο στη Βόρεια Κορέα».

«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», πρόσθεσε.

Επίσης, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να στέλνουν οι ΗΠΑ αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο: «Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύσει πυρά σε αεροσκάφη ή σε πλοία άλλων κρατών σε διεθνή εναέριο χώρο ή στη θάλασσα».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, ο οποίος σχολιάζοντας την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B Lancer στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε: «Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο. Έχουμε το δικαίωμα να πετούμε εκεί».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «ο αμερικανικός στρατός θα εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα φυλάξουμε τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και την πατρίδα μας».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι εάν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο για τις επιλογές που υπάρχουν και κατόπιν θα ασχοληθεί ο ίδιος με το θέμα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ο Ρόμπερτ Μάνινγκ επεσήμανε: Δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο Πρόεδρος θα έχει στρατιωτικές επιλογές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μας αφήνουν αδιάφορους (οι δηλώσεις) και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε, πρόσθεσε.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφύγει την περαιτέρω «κλιμάκωση» των εντάσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό πως θα υπάρξουν «νέες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα, τόνισε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα.

Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε νωρίτερα τη Δευτέρα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι της «κήρυξε τον πόλεμο», τόσο με την απειλή του να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα, όσο και στέλνοντας αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πετάξουν κοντά στις ακτές της. Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι θα λάβει «αντίμετρα» και αυτά θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και στην «κατάρριψη των στρατηγικών βομβαρδιστικών» των ΗΠΑ στο μέλλον.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις», προέβλεψε η επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας μετά τις τοποθετήσεις αυτές από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

«Είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα» σε μια γενικευμένη σύρραξη, συνέχισε η ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies.

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΟ ΠΟΛΕΜΟ», ΕΠΕΜΕΙΝΕ Η ΚΑΝΓΚ

Η υπουργός αναγνώρισε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει να έχει επιτύχει προόδους, και μάλιστα αισθητά «ταχύτερες από ό,τι προβλεπόταν», στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. «Η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει γοργά τον διακηρυγμένο σκοπό της», την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, συμπλήρωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Κανγκ, η Βόρεια Κορέα «πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά» και «το πρώτο βήμα θα είναι να σταματήσει τις προκλήσεις». Η νοτιοκορεάτισσα πολιτικός κάλεσε να ασκηθεί η «μέγιστη» πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων και την αξιοποίηση κάθε «διπλωματικού εργαλείου» για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της «πλήρους, επαληθεύσιμης κι αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.

ΚΙΝΑ: «ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ – ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λιου Τζιεγί τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερς, έπειτα από τις σημερινές δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, ότι η κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ γίνεται πολύ επικίνδυνη, σημειώνοντας ότι η μόνη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι η Πιονγκιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα, ανάμεσα σε αυτά να καταρρίψει αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας.

«Θέλουμε η κατάσταση να ηρεμήσει. Γίνεται πολύ επικίνδυνη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν», επισήμανε ο Λιου στο Reuters.

«Ελπίζουμε, πραγματικά, ότι οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στην κορεατική χερσόνησο. Η εναλλακτική είναι μια καταστροφή», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Comments are closed.