18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παράξενη κόντρα ΗΠΑ-Κούβας

Μια παράξενη κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να ζητά από δύο Κουβανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από την πρεσβεία της χώρας τους στην Ουάσινγκτον. Η αιτιολογία; Μια «σειρά περιστατικών» που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν Αμερικανοί εργαζόμενοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα πίσω στην πατρίδα τους με «σωματικά συμπτώματα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το Associated Press, Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα βιώνουν παράξενα σωματικά συμπτώματα ήδη από το φθινόπωρο του 2016, μεταξύ των οποίων και «σοβαρή απώλεια ακοής» που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη χρήση μυστικών συσκευών ηχητικών κυμάτων. Ειδικότερα, το πρακτορείο αναφέρει ότι η απώλεια ακοής των Αμερικανών διπλωματών μπορεί να σχετίζεται με συσκευές που εκπέμπουν μη αισθητά στο ανθρώπινο αυτί ηχητικά κύματα, ικανά να προκαλέσουν κώφωση.

Πηγές του πρακτορείου, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι οι έρευνες απέδειξαν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ειδικές συσκευές εντός ή κοντά στις κατοικίες των διπλωματών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως δεν προσδιόρισε στην ανακοίνωσή του το είδος των συμπτωμάτων που ανάγκασαν τους διπλωμάτες να επιστρέψουν στις ΗΠΑ και μίλησε μόνο για περιστατικά που προκαλούν εύλογη ανησυχία.

Με επίσημη η ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Κούβας είπε ότι ερευνά τις καταγγελίες. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε δε αδικαιολόγητη την απέλαση των διπλωματών, δηλώνοντας πρόθυμο να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για τη διαλεύκανση του μυστηρίου.

«Η Κούβα ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει ποτέ να λάβει χώρα στο έδαφός της οποιαδήποτε ενέργεια κατά διαπιστευμένων διπλωματών ή των οικογενειών τους», σημείωσε εκπρόσωπος του κουβανέζικου υπουργείου.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα