Ποια αυτοκινητοβιομηχανία βάζει οριστικό τέλος στους diesel;

Mια ακόμη μάρκα που προστίθεται στις εταιρείες οι οποίες σταματούν να επενδύουν σε αυτό

Η Porsche είναι μια ακόμη μάρκα που προστίθεται στις εταιρείες οι οποίες σταματούν να επενδύουν σε diesel κινητήρες και μοντέλα, αφού η γερμανική φίρμα αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή των δύο υπαρχόντων diesel μοντέλων της, της Macan S Diesel και της Panamera 4S Diesel.

Η απόφαση αυτή της Porsche έρχεται ως συνέχεια της απόφασης της εταιρείας να μην προσφέρει diesel έκδοση στη νέα Cayenne και πλέον και το μικρότερο SUV της, η Macan, αλλά και η 4θυρη Panamera δεν θα έχουν diesel επιλογή στη γκάμα τους.

Σύμφωνα με το βρετανικό Autocar, ο λόγος για αυτή την απόφαση της Porsche έχει να κάνει από τη μια με τις χαμηλές πωλήσεις των δύο μοντέλων, ενώ από την άλλη δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τη νέα μέτρηση κατανάλωσης και ρύπων WLTP που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο, η οποία ίσως απαιτούσε αρκετές επεμβάσεις και ειδικά μέτρα στους diesel κινητήρες για να μην αυξήσουν τα επίπεδά τους.

Σε αντίθεση πάντως με το diesel η Porsche θα αναπτύξει πολύ περισσότερο τις υβριδικές επιλογές των μοντέλων της, αλλά και την ηλεκτροκίνηση. Ήδη οι πωλήσεις της υβριδικής, plug-in (φόρτιση από πρίζα) Panamera έχουν φτάσει στο 50% όλων των πωλήσεων του μοντέλου, έναντι μόνο 15% που είχε μέχρι σήμερα το diesel.

Παράλληλα και ειδικά στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης η Porsche θα μας φέρει το 2019 το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο, τη νέα Mission E, η οποία θα έχει 4θυρο αμάξωμα και ισχύ από 402 έως 670 ίππους. Και φυσικά, μετά τη Mission E θα ακολουθήσουν και άλλα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα της γερμανικής φίρμας.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή της Porsche για σταμάτημα της παραγωγής των diesel μοντέλων της έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο κύμα που επικρατεί στην αυτοκίνηση για μείωση των προσφερόμενων diesel επιλογών των αυτοκινητοβιομηχανιών, εν όψει των νέων, πιο αυστηρών ορίων για τους ρύπους που έρχονται.

Η Toyota παραδείγματος χάριν, είναι μια από τις εταιρείες που έχουν δηλώσει ότι σταδιακά θα σταματήσουν να προσφέρουν diesel επιλογές στα μοντέλα της και ήδη αυτοκίνητα όπως το C-HR δεν έχουν πετρελαιοκίνητη έκδοση, ενώ και σε μελλοντικά μοντέλα της όπως το επόμενο Yaris, αναμένεται να απουσιάσει το diesel. Αντίστοιχα η Volvo έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την εξέλιξη diesel κινητήρων, σε αντίθεση με τα υβριδικά που θα εξαπλωθούν περαιτέρω.

Σχετικά άρθρα