23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρωτοπόροι οι Γάλλοι στη διαχείριση τροφίμων

«Πρωταθλήτρια» στη βιώσιμη διαχείριση των τροφίμων αναδεικνύεται η Γαλλία, χάρη στον πόλεμο που έχει κηρύξει η χώρα στην σπατάλη των τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νομοθεσία απαγορεύει στα γαλλικά σουπερμάρκετ να πετούν τρόφιμα, ενώ τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να δίνουν στους πελάτες τους πακέτο με ό,τι έχει περισσέψει για το σπίτι, όταν το ζητούν, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Στην πρώτη πεντάδα των πιο «νοικοκυρεμένων» χωρών, όσον αφορά στη διαχείριση των τροφίμων σύμφωνα με τον δείκτη Economist Intelligence Unit (EIU), περιλαμβάνονται επίσης η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία.

«Είναι «ανήθικο» να σπαταλάμε το φαγητό όταν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν να φάνε», δήλωσε πρόσφατα ο Βιτένις Ανδριουκαΐτις, Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, καθένας μας, κάθε κράτος», τόνισε.

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, δηλαδή 1,3 δισ. τόνοι ετησίως, καταλήγουν στα σκουπίδια, αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάσπαση των τροφίμων εκλύονται αέρια του θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μάλιστα, τα τρόφιμα που απορρίπτονται εκλύουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι το όραμα και η σπουδαιότητα της βιώσιμης διαχείρισης των τροφίμων στην ατζέντα και τις πολιτικές των εν λόγω κρατών», σχολιάζει η Ιρένα Μία, παγκόσμια διευθύντρια του EIU στο Reuters. «Πράγματι, το ζήτημα αυτό ανεβαίνει στην ατζέντα των κρατών», προσθέτει.

Το περασμένο έτος, τα επίπεδα της ασιτίας παγκοσμίως αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα 10ετίας και ανέρχονται πλέον σε 815 εκατ. ανθρώπους –δηλαδή 1 στους 10.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που νομοθέτησε μέτρα κατά της σπατάλης των τροφίμων, ώστε να έχει κατορθώσει σήμερα να μειώσει το ποσοστό απόρριψης τροφίμων στο μόλις 1,8%. Στόχος της είναι να μειώσει το ποσοστό αυτό στο μισό, έως το 2025.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τα πλουσιότερα κράτη κατέχουν υψηλότερη θέση στον δείκτη, με εξαίρεση τις ΗΠΑ που βρίσκεται στην 21η βαθμίδα. Για την «κακή» αυτή επίδοση ευθύνεται η κακοδιαχείριση του εδάφους και των λιπασμάτων στη γεωργία, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, αναφέρει η έρευνα.

Εξίσου απογοητευτική είναι και η απόδοση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς παρότι παρουσιάζουν το υψηλότερο εισόδημα μεταξύ των 34 κρατών, καταγράφουν τη μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων –στα επίπεδα των 1.000 κιλών ανά άτομο, περίπου. Απόρροια της κακοδιαχείρισης αυτής είναι τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και η εξάντληση των αποθεμάτων νερού.

Πηγή: reader.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα