18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πόσο κόστισε η κρίση;

Κατά 169 δισ. ευρώ ή 23% μειώθηκε ο ιδιωτικός πλούτος των Ελλήνων το διάστημα 2007-2013, σύμφωνα την έκθεση της ελβετικής τράπεζας Julius Baer «Wealth Report Europe». Η συρρίκνωση του πλούτου στην Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταξύ των 16 ευρωπαϊκών χωρών που εξετάζονται στην έκθεση, ενώ η μεγαλύτερη μείωση ιδιωτικού πλούτου καταγράφηκε στην Ισπανία, κατά 28% ή 1,4 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ελληνες βρίσκονται μια θέση πάνω από το τέλος ως προς τον μέσο ιδιωτικό πλούτο ανά κεφαλή, στα 58.900 ευρώ. Είναι πλουσιότεροι μόνο από τους Σλοβάκους, όπου ο μέσος ιδιωτικός πλούτος ανά κεφαλή ανέρχεται σε 33.295 ευρώ. Οι πολίτες του Λουξεμβούργου είναι αντιθέτως οι πλουσιότεροι, με τον μέσο ιδιωτικό πλούτο ανά κεφαλή να ανέρχεται σε 432.221 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι χώρες που εξετάζονται στην έκθεση είναι το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.

Πάντως, στην Ελλάδα υπάρχουν, σύμφωνα με την Julius Baer, 34.723 νοικοκυριά, το 0,8% του συνόλου, με πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ενα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί την Ελλάδα σημαντικά σε σύγκριση με τις άλλες χώρες είναι η σχετικά χαμηλή συγκέντρωση του πλούτου. Το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων κατέχει το 39% του πλούτου, έναντι 52% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη και 62% που είναι το υψηλότερο ποσοστό και αφορά την Αυστρία. Το πλουσιότερο 1% στην Ελλάδα κατέχει το 13% του πλούτου έναντι 27% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Συνολικά, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών στην Ευρώπη κατέχει πάνω από το 50% του πλούτου της Γηραιάς Ηπείρου. Οι συγγραφείς της έκθεσης, τέλος, προβλέπουν ότι ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 40% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας τα 79 τρισ. ευρώ το 2019.

πηγή: kathimerini.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα