12.9 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σάλος στη Γερμανία με… τον Χίτλερ!

Ο ηγέτης του αντιισλαμικού κινήματος Pegida, που είχε φωτογραφηθεί “α λα Χίτλερ”, με μικρό μουστάκι και τα μαλλιά κολλημένα στο μέτωπό του, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Γερμανία.

“Ναι, παραιτούμαι από την ηγεσία” του κινήματος, είπε ο Μπάχμαν στη λαϊκή εφημερίδα Μπιλντ, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από την εκπρόσωπο του Pegida, Κατρίν Έρτελ.

Η προκλητική φωτογραφία δημοσιεύτηκε σε πολλές γερμανικές εφημερίδες, την ίδια ώρα που οι εισαγγελικές αρχές της Δρέσδης ανακοίνωναν ότι διεξάγουν έρευνα για τις ρατσιστικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Μπάχμαν εναντίον των αλλοδαπών στη Γερμανία.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Μπιλντ η Κάτριν Έρτελ, ένα από τα βασικά στελέχη του κινήματος, επιβεβαίωσε ότι η φωτογραφία είναι αυθεντική και υποστήριξε ότι τραβήχτηκε “χάριν αστεϊσμού”.

Η φωτογραφία που δημοσιεύεται μεταξύ άλλων από την Μπιλντ και τη Ντρέσντνερ Μόργκενποστ, μια εφημερίδα της Δρέσδης, της πόλης που αποτελεί το προπύργιο του Pegida, δείχνει το Μπάχμαν προφίλ, με τα μαλλιά βρεγμένα, πατικωμένα στο πλάι του κεφαλιού του και με ένα μικρό μουστάκι που παραπέμπει στον Χίτλερ. Σύμφωνα με την Ντρέσντνερ, η φωτογραφία τραβήχτηκε “πριν από αρκετό καιρό” και είχε αναρτηθεί στη σελίδα του Μπάχμαν στο Facebook.

Μιλώντας στην Μπιλντ ο ηγέτης του Pegida (“Ευρωπαίοι Πατριώτες ενάντια στον εξισλαμισμό της κοινωνίας”) εξήγησε ότι τράβηξε αυτή τη φωτογραφία “στον κουρέα του” την εποχή που παρουσιάστηκε η ηχογραφημένη εκδοχή του “Επέστρεψε”, ενός σατιρικού έργου του Γερμανού συγγραφέα Τιμούρ Φέρμες με θέμα τον Χίτλερ.

Η φωτογραφία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός του Pegida, ενός κινήματος που τάσσεται κατά του Ισλάμ και διάκειται εχθρικά απέναντι στους πρόσφυγες. Η υπόθεση αυτή “θα έχει συνέπειες (…) δεν θέλω να έχω καμία σχέση με κάτι τέτοιο”, είπε ένα από τα ηγετικά στελέχη του, ο Ρενέ Γιαν, προαναγγέλλοντας μια συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων του κινήματος ακόμη και σήμερα.

Οι γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης δηλώσεις που αποδίδονται στον Μπάχμαν και αναρτήθηκαν στο Facebook τον Σεπτέμβριο του 2014. Σε αυτές ο 41χρονος πολιτικός υποστηρίζει ότι “δεν υπάρχουν πραγματικοί πρόσφυγες που να έχουν φύγει από συγκρούσεις” ενώ χαρακτηρίζει επίσης τους πρόσφυγες “αλήτες” και “κτήνη”. Όταν ρωτήθηκε από την Μπιλντ ο Μπάχμαν απάντησε ότι “δεν σχολιάζουμε πλέον ιδιωτικές υποθέσεις”.

Η εισαγγελία της Δρέσδης ανακοίνωσε, μέσω του εκπροσώπου της Βόλφγκανγκ Κλάιν, ότι “εξετάζει” εάν οι δηλώσεις αυτές “υποδαυλίζουν το ρατσιστικό μίσος”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα